Na hlavný obsah

Eurokomisia chce budúci rok Ukrajine požičať 18 miliárd eur

Pomoc spája so záväzkami Kyjeva k rôznym reformám.

Eurokomisia chce budúci rok Ukrajine požičať 18 miliárd eur
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Európska komisia (EK) v stredu (9. 11.) predstavila plán pravidelnej finančnej pomoci Ukrajine, podľa ktorého by Európska únia v budúcom roku požičala vojnou zasiahnutej krajine až 18 miliárd eur na podporu základných funkcií štátu.

Očakávaný balík únijná exekutíva spojila so záväzkami Kyjeva k protikorupčným a iným reformám. Členské krajiny Únie by mohli plán odsúhlasiť na začiatku decembra. Osud predtým sľúbených troch miliárd zostáva nejasný.

„Európa bude ďalej robiť všetko, čo môže, aby podporovala Ukrajinu a jej obyvateľov,“ vyhlásil eurokomisár Valdis Dombrovskis, ktorý návrh prezentoval. Cieľom je podľa neho získať súhlas Rady EÚ a Európskeho parlamentu do konca roka, aby sa dalo v januári poslať prvú časť prostriedkov.

Nový mechanizmus by Ukrajine priniesol 1,5 miliardy eur na každý mesiac budúceho roka. Zámerom však nie je posielať mesačné dávky v tejto výške. Eurokomisár Johannes Hahn vysvetlil, že Komisia plánuje v januári vyplatiť viac ako 1,5 miliardy a následne posielať okolo 4,5 miliardy pred začiatkom každého štvrťroka.

Kyjev dáva najavo, že každý mesiac potrebuje na pomoc s financovaním chodu štátu tri až štyri miliardy eur, uviedla minulý mesiac predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová. Takzvanú makrofinančnú pomoc EÚ zatiaľ Ukrajine neposkytovala pravidelným spôsobom.

Komisia neobjasnila, či sa zablokované tri miliardy previedli do plánu na budúci rok, alebo je stále v hre ich samostatné uvoľnenie. Hahn v tejto súvislosti poznamenal, že EÚ ešte do konca roka pošle Kyjevu zvyšnú časť už uvoľnených šiestich miliárd a že ukrajinský štát by tak „mal byť v poriadku“.

Maďarsko nesúhlasí

Na nový plán podpory si chce EK podobne ako doteraz požičiavať v mene celej EÚ na finančných trhoch. Počíta pri tom s „veľmi ústretovými podmienkami“ vrátane desaťročného „obdobia milosti“ a doby splatnosti až 35 rokov. Náklady spojené s úrokmi by pokrývala EÚ.

„Naša podpora sa bude spájať so sektorovými a inštitucionálnymi reformami. Najmä tými súvisiacimi s bojom proti podvodom a korupcii a posilňovaním právneho štátu,“ uviedol Dombrovskis.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó začiatkom týždňa povedal, že Budapešť nepodporí ďalšiu pomoc Kyjevu cez spoločné pôžičky EÚ. Podľa agentúry Bloomberg pritom plán EK zahŕňal prvok, ktorý vyžaduje jednomyseľný súhlas členských krajín.

Poskytovanie finančnej podpory Ukrajine už v uplynulých mesiacoch sprevádzali isté komplikácie, čo v lete vyvolalo kritiku zo strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. 

Ten v stredu v reakcii na nové oznámenie poďakoval Únii za „skutočnú solidaritu“. „Spoločne odolávame ruskej agresii, spoločne znovu vybudujeme Ukrajinu, spoločne budeme v EÚ,“ napísal na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet