Na hlavný obsah

Europoslanci schválili označenie Ruska za štát podporujúci terorizmus

Pre zámerné útoky na civilné ciele na Ukrajine. 

Europoslanci schválili označenie Ruska za štát podporujúci terorizmus
Ruskí náboroví pracovníci pochodujú pred vojenským výcvikom v Moskve. Foto: TASR/AP

Europoslanci v stredu (23. 11.) schválili rezolúciu, v ktorej označujú Rusko za štát podporujúci terorizmus pre zámerné útoky ruskej armády na civilné ciele na Ukrajine.

Vyzvali tiež únijné orgány, aby zaradili do zoznamu teroristických organizácií niektoré jednotky bojujúce na ruskej strane na Ukrajine, napríklad súkromnú žoldniersku Wagnerovu skupinu.

Parlament by tiež chcel vytvoriť systém vojnových reparácií hradený z prostriedkov zhabaných ruskému štátu. Za rezolúciu sa vyslovilo takmer 500 poslancov, europarlament má 705 kresiel.

Europoslanci vyzývajú na ďalšie posilnenie protiruských sankcií a zaradenie Wagnerovej skupiny alebo čečenského 141. motorizovaného pluku, takzvaných kadyrovcov, na unijný zoznam teroristických organizácií.

Podľa EP by tiež členské štáty mali zakázať oficiálne či krajanské organizácie, ktoré fungujú s podporou ruského štátu. Vyzval aj na silnejšiu podporu Ukrajiny a ruských obyvateľov k protestom proti vojnovým zločinom páchaným v susednej krajine.

V rezolúcii Európsky parlament (EP) označuje Rusko „za štát podporujúci terorizmus a za štát, ktorý používa teroristické prostriedky“. Súčasne vyzýva únijné štáty, aby prijali podobnú deklaráciu a aby obmedzili diplomatické vzťahy s Ruskom na „nevyhnutné minimum“.

V odôvodnení rezolúcie europoslanci tvrdia, že na Ukrajine sa už zdokumentovanlo nad 40 000 vojnových zločinov. Ruská armáda podľa europoslancov úmyselne útočí na civilné ciele a infraštruktúru, aby terorizovala ukrajinské obyvateľstvo a zlomila jeho odpor.

Počínanie Ruska vykazuje „grotesknú ľahostajnosť k pravidlám a vojnovému právu,“ stojí ďalej v rezolúcii.

Schválený text poukazuje aj na prípady ruských útokov v zahraničí, napríklad na výbuch muničných skladov vo Vrbeticiach na Morave v roku 2014 či otrávenie bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok v roku 2018.

Zelenskyj rozhodnutie EP víta

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutie europarlamentu víta. Uviedol to v príspevku na sociálnej sieti twitter.

Tvrdí, že Rusko musí byť podľa neho odizolované na všetkých úrovniach. Moskva sa má dohnať k zodpovednosti, aby sa ukončila jej dlhodobá politika terorizmu na Ukrajine a na celom svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet