Na hlavný obsah

Európska komisia schválila zoštátnenie nemeckej dcéry Gazpromu

Po ruskom útoku na Ukrajinu zaznamenala vysoké straty.

Európska komisia schválila zoštátnenie nemeckej dcéry Gazpromu
Na snímke zo 6. apríla 2022 logo Gazprom Germania. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) schválila zoštátnenie nemeckej dcéry ruského plynárenského koncernu Gazprom.

EK v sobotu (12. 11.) odsúhlasila štátnu pomoc pre Gazprom Germania v objeme 225,6 milióna eur. To znamená, že spolková vláda teraz môže kompletne prevziať firmu. Tá sa medzičasom premenovala na Securing Energy for Europe (SEFE). Aktuálne je v správe nemeckého úradu pre reguláciu sieťových odvetví Bundesnetzagentur (BNetzA).

Podľa EK sú opatrenia spolkovej vlády v súlade s pravidlami časovo ohraničeného krízového rámca. Podľa nich môže vláda pomôcť firmám počas energetickej krízy, ak neexistuje dostatočné súkromné financovanie.

SEFE po ruskom útoku na Ukrajinu zaznamenala vysoké straty. Firma patrí medzi spoločnosti systémovo dôležité pre nemecký energetický trh, keďže má na nemeckom trhu s dodávkami plynu podiel 14 % a pripadá na ňu 28 % kapacít plynových zásobníkov.

Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck v apríli vymenoval BNetzA za správcu firmy, čo vtedy odôvodnil nejasnými právnymi vzťahmi, porušením legislatívy a snahou o zabezpečenie dodávok.

V polovici júna vláda poskytla, vtedy ešte firme Gazprom Germania, dnešnej SEFE, miliardovú finančnú pomoc prostredníctvom štátnej banky KfW, aby zabránila jej bankrotu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet