Na hlavný obsah

Európski predstavitelia počas prejavu ruského delegáta na klimatickom samite opustili sálu

Európske krajiny sa Rusom začiatku vojny na medzinárodných fórach vyhýbajú.

Európski predstavitelia počas prejavu ruského delegáta na klimatickom samite opustili sálu
Ilustračná snímka. Workers walk past signage promoting this year’s United Nations global summit on climate change, known as COP27, adorns Peace Road, in Sharm el-Sheikh, South Sinai, Egypt, Wednesday, Nov. 2, 2022. As this year’s United Nations climate summit approaches, Egypt’s government is touting its efforts to make Sharm el-Sheikh a more eco-friendly tourist destination. (AP Photo/Thomas Hartwell) *** Local Caption *** COP;COP27;Climate;climate change;conference ;UN Foto: TASR/AP

Niekoľko európskych predstaviteľov opustilo v stredu (16. 11.) sálu na klimatickom summite OSN (COP27) v egyptskom letovisku Šarm-aš-Šajch počas prejavu ruského delegáta. Informovala o tom stanica Sky News.

Štyria európski predstavitelia, z ktorých jeden bol oblečený v modro-žltých farbách ukrajinskej vlajky, opustili plenárnu sieň. Urobili tak po tom, čo na pódium vyšiel Ruslan Edelgeriev.

Viac než desiatka demonštrantov následne protestovala proti ruskej invázii na Ukrajinu na začiatku iného podujatia organizovaného ruskou delegáciou v Šarm-aš-Šajchu. Niektorí z nich označili ruských účastníkov diskusie za „vojnových zločincov“.

Európske krajiny sa Rusom od invázie na Ukrajinu na medzinárodných fórach do značnej miery vyhýbajú, konštatuje Sky News.

Edelgeriev povedal, že Rusko sa zaviazalo bojovať proti klimatickým zmenám. Bez uvedenia podrobností však kritizoval krajiny, ktoré podľa neho prijímajú jednostranné opatrenia v rozpore s existujúcimi dohodami.

„Rusko varovalo pred negatívnymi dôsledkami pretekov klimatických ambícií, keď sa vyhlásenie uhlíkovej neutrality uskutočnilo bez riadnej stratégie, zdrojov a finančnej podpory,“ povedal.

Rusko ostro namieta proti plánu Európskej únie zaviesť uhlíkovú daň na dovoz, ktorá by poškodila jeho export, pripomína spravodajská stanica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet