Na hlavný obsah

Expolicajt Rehák svoju vinu stále popiera. V kauze Judáš vypovedali ďalší svedkovia

Obvinili ho z korupcie a zo spolupráce s mafiou.

Expolicajt Rehák svoju vinu stále popiera. V kauze Judáš vypovedali ďalší svedkovia
Obžalovaný expolicajt Jozef Rehák na súde. Foto: RTVS

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici pokračovalo hlavné pojednávanie s bývalým riaditeľom úradu zvláštnych policajných činností Jozefom Rehákom. Obvinili ho z korupcie a zo spolupráce s mafiou pri akcii Judáš. Vypovedali traja významní svedkovia.

Ešte v apríli tohto roka proti Rehákovi svedčil bývalý policajt Norbert Paksi. Ten popisoval, ako Rehák údajne prijímal úplatky od bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Františka Böhma. Zabezpečiť mali krytie nelegálneho obchodu s pohonnými látkami. Rehák sa stále cíti nevinný.

Ako prvý proti Rehákovi vo štvrtok (3. 11.) svedčil bývalý riaditeľ národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernard Slobodník. Vo svojej približne polhodinovej výpovedi uviedol, že jeden alebo dvakrát od Reháka požadoval preverenie niektorých jemu blízkych osôb.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Exnámestník SIS Boris Beňa o skutkoch, ktoré mal podľa obžaloby spáchať expolicajt, nevedel. Od podnikateľa Petra Košča sa však dozvedel, že Rehák, prezývaný Dodo, bol na listine skupiny sýkorovcov, ktorá vyplácala policajtov výmenou za pomoc a informácie.

Bývalý viceprezident finančnej správy Daniel Čech uviedol, že obžalovaného nepozná. Priznal, že dostával peniaze s úplatkami od bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. O tom, či získané informácie smerovali k Rehákovi, nevedel.

Rehák na výpovede svedkov reagoval, že dané skutky nespáchal. „Zatiaľ sa k tomu nebudem vyjadrovať,“ povedal.

Proti Rehákovi už skôr vypovedali aj odsúdení členovia gangu sýkorovcov Martin Bihari a Martin Kováč. Expolicajt Rehák svoji vinu popiera. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody od päť do 12 rokov. Najbližšie pojednávanie bude pokračovať 21. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko