Na hlavný obsah

Financovanie mimovládnych organizácií nie je dostatočné, žiadajú štát o pomoc

Ich obhajobu verejného záujmu by mal štát oceniť.

Mimovládne organizácie žiadajú väčšiu finančnú podporu od štátu. Hovoria, že v mnohom obhajujú verejný záujem, preto by ich služby mal štát lepšie oceniť.

Financie vedia mimovládne organizácie od štátu získať dvomi spôsobmi. Buď vo forme dotácie alebo cez 2 % daní od fyzických či právnických osôb.

V diskusii však upozornili na to, že často pomáhajú aj vo verejných službách – napríklad pri riešení utečeneckej krízy. Bližšia spolupráca so štátom je podľa nich dôležitá.

„Nutné je nespoliehať sa na to, že to odrobia dobrovoľníci, ale istým spôsobom začleniť tie organizácie, ktoré majú skúsenosti s humanitárnou a rozvojovou pomocou, aby mohli činnosť robiť a tiež aby to bolo pokryté finančne,“ vyjadril sa riaditeľ humanitárnej organizácie ADRA Stanislav Bielik.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

So splnomocnencom vlády hovorili o pomoci štátu – navrhujú zriadenie fondu mimovládnych organizácií, či zmenu DPH.

„V tomto momente, keď sa akýkoľvek subjekt rozhodne darovať 10 kilogramov múky, tak si môže odpočítať ten dar a nemusí zaplatiť z neho daň,“ avizoval splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Filip Vagač.

Ak sa daruje akýkoľvek iný dar, ktorý sa týka napríklad pracieho prášku alebo základných hygienických potrieb, tak v tom momente sa musí zaplatiť 41 % navyše. To je chyba v systéme, dodal Vagač.

Výstupy z konferencie budú tlmočiť ministerstvu financií, rezort prisľúbil, že sa návrhmi bude zaoberať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko