Na hlavný obsah

Fínska premiérka sa v súvislosti s večierkom nedopustila žiadneho pochybenia

V lete uniklo video, na ktorom sa zabáva s priateľmi.

Fínska premiérka sa v súvislosti s večierkom nedopustila žiadneho pochybenia
Fínska premiérka Sanna Marinová. Foto: TASR/AP

Fínska premiérka Sanna Marinová sa nedopustila žiadneho pochybenia v súvislosti s uniknutým videom z tohto leta, na ktorom 36-ročná politička tancuje a popíja s priateľmi i s celebritami. K tomuto záveru dospelo oficiálne vyšetrovanie začaté po viacerých sťažnostiach na správanie Marinovej, uviedol v piatok (4. 11.) denník The Guardian.

Niekoľko sťažností parlamentnému ombudsmanovi tvrdilo, že nadmerná konzumácia alkoholu na augustovom večierku mala spôsobiť, že premiérka nebola schopná vykonávať svoje oficiálne povinnosti.

Fínsky kancelár spravodlivosti – nezávislý úradník zodpovedný za dohľad nad zákonnosťou konania ministrov, ktorému môže každý občan podať sťažnosť – však dospel k záveru, že premiérka svoje povinnosti nezanedbala.

Nebol „žiadny dôvod podozrievať premiérku z nezákonného konania pri výkone jej funkcie alebo zo zanedbania jej úradných povinností“, napísal vo svojom rozhodnutí kancelár spravodlivosti Tuomas Pöysti.

V sťažnostiach sa tiež tvrdilo, že správanie Marinovej bolo na premiérku nevhodné a že podkopala „povesť a bezpečnosť Fínska“. Pöysti uviedol, že jeho kompetencie sa obmedzujú na posudzovanie zákonnosti konania ministrov a nie je jeho úlohou posudzovať „morálny a spoločenský“ rozmer voľnočasových aktivít premiéra.

Takéto otázky sú podľa Pöystiho „vecou parlamentu“. Dodal, že politická zodpovednosť „sa pravidelne zvažuje aj v demokratických voľbách“. Oficiálna rezidencia premiéra sa môže podľa neho využívať aj na súkromné akcie.

Oponenti ju kritizovali

Marinová po tom, ako video uniklo, novinárom povedala, že sa cíti „rozrušená“. „Strávila som večer so svojimi priateľmi, bavila som sa, dokonca aj hlučne, tancovala som a spievala,“ povedala. „Som človek. A aj ja niekedy túžim po radosti, svetle a zábave uprostred týchto temných mrakov,“ dodala neskôr. V reakcii na zverejnenie videozáznamu podstúpila aj test na drogy, vyšiel jej negatívny.

Kritici a politickí oponenti Marinovej tvrdili, že jej správanie bolo nevhodné, nerozvážne a nezodpovedné. Výber jej priateľov podľa nich ukazuje na nedostatok súdnosti a uniknuté fotografie a videá ju môžu vystaviť kritike alebo dokonca vydieraniu.

Stovky Fínok aj ďalších žien z celého sveta zverejnili na sociálnych sieťach videá, ktoré ich zachytávajú pri tanečnej zábave na podporu Marinovej. Zdieľali ich pod hashtagom „solidarita so Sannou“.

Najmladšia premiérka sveta sa netají tým, že sa rada baví. Opakovane ju vyfotili na hudobných festivaloch. Vlani sa ospravedlnila za to, že bola na diskotéke, hoci sa pred tým stretla s pozitívne testovanou kolegyňou. Nemecký bulvárny denník Bild ju označil za „najviac cool političku na svete“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet