Na hlavný obsah

Francúzska justícia vyšetruje financovanie Macronovej kampane

Terčom kritiky sa stala najmä americká spoločnosť McKinsey.

Francúzska justícia vyšetruje financovanie Macronovej kampane
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky súd pre závažné zločiny (PNF) od októbra vyšetruje možné nezákonné financovanie kampane prezidenta Emmanuela Macrona v rokoch 2017 a 2022 v súvislosti so zmluvami s poradenskou spoločnosťou McKinsey.

Prokurátor Jean-François Bohnert to vo štvrtok (24. 11.) oficiálne oznámil po tom, ako na vyšetrovanie upozornil denník Le Parisien.

Agentúra AFP upozorňuje, že Macronovo meno sa v oficiálnom vyhlásení nikde neobjavuje, pretože sa naňho z titulu jeho funkcie vzťahuje imunita. Elyzejský palác vo vyhlásení uviedol, že vyšetrovanie musí byť „úplne nezávislé“.

Opoziční politici a niektorí občania v minulosti poukazovali na rastúci vplyv poradenských firiem na chod politiky a na ich prudko rastúce honoráre. Terčom kritiky sa stala najmä americká spoločnosť McKinsey, ktorá vlani od štátu za svoje služby zinkasovala viac ako jednu miliardu eur.

Príjmy poradenských spoločností, ako sú Eurogroup a Capgemini, však boli ešte vyššie, uvádza francúzsky denník Le Monde.

Napriek vysokým príjmom spoločnosť McKinsey neplatila v rokoch 2011 až 2020 vo Francúzsku žiadne dane. Prokuratúra začala v marci tohto roku predbežné vyšetrovanie spoločnosti pre podozrenie z daňových podvodov a prania špinavých peňazí. Podľa agentúry AFP polícia v máji prehľadala francúzske sídlo spoločnosti.

Obvinenie z uprednostňovania v súťažiach

Jedna časť oznámeného vyšetrovania sa týka obvinení z „nezrovnalostí v účtovníctve kampane“ a „podhodnotenia účtovných položiek v účtoch kampane“, uvádza Le Monde. V druhom prípade sa skúmajú obvinenia z „uprednostňovania a zatajovania uprednostňovania“ vo verejných súťažiach.

Vo februári 2021 upozornili novinári denníka Le Monde na zapojenie niekoľkých zamestnancov McKinsey do Macronovej kampane ako dobrovoľníkov. Podľa vyšetrovacej správy mali títo ľudia neprimeraný vplyv na mnohé rozhodnutia Macronovej vtedajšej strany En Marche.

Vyšetrovanie PNF nemusí nevyhnutne viesť k trestnému stíhaniu. Môže trvať niekoľko rokov. Potom sa môže odložiť alebo prípadne predložiť na súd, uvádza agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet