Na hlavný obsah

Francúzsko pomôže Ukrajine zvládnuť zimu a opraviť poškodenú infraštruktúru

Uviedol to francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Francúzsko pomôže Ukrajine zvládnuť zimu a opraviť poškodenú infraštruktúru
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a ukrajinská hlava štátu Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Francúzsko pomôže zvládnuť Ukrajine zimu. Poskytne jej pomoc pri oprave vodnej a energetickej infraštruktúry, poškodenej a zničenej v dôsledku ruských útokov. Uviedol to francúzsky prezident Emmanuel Macron počas telefonátu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Macron súčasne prisľúbil, že Francúzsko vo veľmi krátkom čase zintenzívni vojenskú podporu Kyjevu, predovšetkým v oblasti protivzdušnej obrany, aby sa Ukrajina mohla lepšie brániť pred ruskými útokmi.

„Musíme konať skôr, než sa začne zima. Rýchlo zmobilizujeme medzinárodné spoločenstvo aj súkromný sektor,“ napísal Macron na twitteri.

Obaja prezidenti sa dohodli na tom, že 13. decembra zorganizujú v Paríži medzinárodnú konferenciu s cieľom zmobilizovať podporu, ktorú bude ukrajinské civilné obyvateľstvo potrebovať počas nadchádzajúcej zimy, uvádza sa vyhlásení Elyzejského paláca.

Ukrajincov čakajú výpadky elektriny, vody a tepla

Deň pred avizovanou medzinárodnou konferenciou sa uskutočnia bilaterálne francúzsko-ukrajinské rokovania zamerané na zaistenie podpory francúzskych firiem.

V dôsledku cielených raketových a dronových útokov ruských inváznych vojsk na civilnú infraštruktúru budú Ukrajinci počas chladných zimných mesiacov zrejme čeliť rozsiahlym výpadkom elektriny, vody či dodávok tepla.

V telefonáte so Zelenským Macron zároveň odsúdil Rusko za sobotňajšie (29. 8.) pozastavenie účasti na dohode o vývoze obilia z Ukrajiny. Podľa francúzskeho prezidenta Moskva týmto svojím jednostranným rozhodnutím opäť ohrozila svetovú potravinovú bezpečnosť, píše agentúra AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet