Na hlavný obsah

Ako Slováci hodnotia 17. november 1989?

Slovensko si pripomína 33 rokov od Nežnej revolúcie.

Ako Slováci hodnotia 17. november 1989?
Archívna snímka - Nežná revolúcia zo 17. novembra 1989. Foto: archív TASR

Slovensko si pripomína 33 rokov od Nežnej revolúcie. Ako Slováci s odstupom času vnímajú udalosti z novembra 1989 zisťovala agentúra MEDIAN SK v exkluzívnom prieskume pre RTVS.

Na otázku, čím je významný dátum 17. november 1989, vedela správne odpovedať viac ako polovica opýtaných. Osemnásť percent odpovedať nevedelo. Častejšie nevedeli odpovedať ženy, mladí vo veku 18 – 29 rokov, ľudia s nižším dosiahnutým vzdelaním alebo obyvatelia Prešovského a Košického kraja.

Tridsaťštyri percent obyvateľov Slovenskej republiky deklaruje, že sa máme lepšie ako pred rokom 1989. Naopak, 45 % si myslí, že sa lepšie nemáme a 21 % respondentov sa nevedelo vyjadriť.

Tí, ktorí deklarujú, že sa majú lepšie sú väčšinou ľudia vo veku 40 -49 rokov, ľudia s vysokoškolským vzdelaním alebo obyvatelia Bratislavského kraja.

Naopak tí, ktorí tvrdia, že sa majú horšie, sú väčšinou ľudia vo veku 50 – 59 rokov, starší ako 70 rokov, ľudia s nižším vzdelaním a obyvatelia Banskobystrického kraja.

Doterajší vývoj od novembra 1989 sklamal, respektíve nenaplnil očakávania takmer 60 % opýtaných. Približne 20 % deklaruje, že doterajší vývoj naplnil ich očakávania a 20 % ľudí sa nevedelo k tejto téme vyjadriť.

Doterajší vývoj nenaplnil očakávania najmä mužov, ľudí vo veku 30 a viac rokov a obyvateľov Banskobystrického kraja.

Porovnanie názorov obyvateľov Slovenskej republiky a Českej republiky ukazuje, že v oboch krajinách je takmer identický podiel obyvateľov, ktorí deklarujú, že doterajší vývoj od roku 1989 sklamal ich očakávania.

Avšak v Českej republike je zároveň viac obyvateľov, ktorí tvrdia, že doterajší vývoj ich očakávania naplnil.

Agentúra MEDIAN SK robila prieskum formou telefonických otázok na vzorke 1 011 respondentov starších ako 18 rokov. Prieskum sa uskutočnil v termíne od 25. októbra do 8. novembra 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko