Na hlavný obsah

Gyimesi dôveruje Mikulcovi, Krúpa však tvrdí, že zaspal ďalšiu krízu

Odvolávajú ho pre migračnú krízu.

Vľavo predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (SaS) a podpredseda výboru pre financie a rozpočet György Gyimesi (OĽANO).
Vľavo predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (SaS) a podpredseda výboru pre financie a rozpočet György Gyimesi (OĽANO).Foto: RTVS

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nie je zodpovedný za migračnú krízu. Povedal to podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet György Gyimesi (OĽANO) v sobotu (12. 11.) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy, s tým, že mu dôveruje.

Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (SaS) však tvrdí, že Mikulec zaspal ďalšiu krízu.

Gyimesi povedal, že problém migrácie nie je nový či problémom len súčasnej vlády a vyslovene ministrom vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ktorý za migračnú krízu zodpovedný nie je a dôveruje mu.

Uviedol, že Slovensko je pre „hordy migrantov“ len tranzitnou krajinou, a keďže ich ČR vracia na Slovensko, musí s tým krajina niečo robiť.

Podľa neho mala Európska únia od roku 2015 čas na to, aby splnila svoje záväzky vo vzťahu k nelegálnej migrácii. „Ide aj o spoluprácu s Tureckom. Sľubovala, že sa lepšia ochrana tureckej hranice, hotspoty, záchytné centrá. Nič z toho sa neudalo,“ ozrejmil. Keby neexistoval plot na maďarsko-srbskej hranici, migrantov by na Slovensku podľa neho bolo o tisícky viac.  

Krúpa zahlasuje za odvolanie ministra vnútra

Podľa Krúpu však Mikulec zaspal ďalšiu krízu. Za seba povedal, že bude hlasovať za jeho odvolanie. Vyčíta mu, že nezvládol migračnú krízu. Tým, že nezabezpečil kontroly na hraniciach s Maďarskom, podľa neho vyslal signál prevádzačom a aj do Budapešti, že slovenská hranica je nestrážená.

Okrem toho ministrovi vyčíta aj nízky stav naplnenosti slovenskej polície. Podľa neho polícia disponuje tabuľkovo 21 000 miestami, z ktorých je však naplnených len 17 000. 

Gyimesi podčiarkol potrebu apelovať na Európsku úniu (EÚ), aby posilnila vonkajšie hranice schengenského priestoru a aby niečo robila hraniciach s Tureckom.

Aj Krúpa by od EÚ očakával, že sa problematikou začne komplexnejšie zaoberať. Hovoril napríklad o možnosti posilnenia Frontexu (agentúra pre ochranu vonkajších hraníc) a počtov policajtov na maďarsko-srbskej a grécko-tureckej hranici.

Maďarská karta?

Krúpa povedal, že Matovič mal poradiť Gyimesimu, že ak si „pôjde maďarskú kartu,“ tak mu to pôjde veľmi dobre a „dostane 80-tisíc krúžkov“. Podľa Gyimesiho ide o „nebetyčnú sprostosť“.

„Som Maďar, preto je zjavné, že budem riešiť veci týkajúce sa rozširovania práv národnostných komunít a budem sa zastávať mojich priateľov a členov národnostnej komunity vždy a všade,“ reagoval. Pričom k stretnutie, ktoré opísal Krúpa dôjsť nemalo.

LGBT+ menšina

Gyimesi sa v relácií zastal pedagóga Mária Schwarza z Trnavskej univerzity. „Svojich študentov vyučuje to, čo platí už 1 000 rokov, že manželstvo je zväzok jedného muža a jednej ženy,“ pripomenul s tým, že za to teraz čelí „obrovskému liberálnemu džihádu a my za ním stojíme“.

Krúpa to nazval „bigotnosťou , spiatočníctvom, falošným dušpastierstvom a tmárstvom“. „Toto sú všetko dôvody, ktoré Slovenskú republiku v podstate doviedli do situácie, v ktorej do dnes stále je. Nie sme pokrokovou krajinou a otvorených myslí. Snažíme sa brzdiť všetko cudzie, ktoré nám nie je vlastné,“ reagoval. Dodal, že ide o jednu zo situácií, ktoré Slovensko permanentne brzdia.

Povedal, že na Slovensku sú ľudia patriaci k inej sexuálnej menšine, avšak všetci majú rovnaké práva a zaslúžili by si ich.

„Platia dane, pracujú, žijú medzi nami. Často ani nevieme, že k tejto skupine patria. Tak sa k nim, prosím, chovajme úctivo a takto ich nemarginalizujme,“ uviedol. Mrzí ho, že to vedie až ku ich démonizovaniu a vyvolávaniu falošných diliem a strachov, že niekto chce narúšať stereotyp spôsobu života.

Volebný prieskum

Výsledky volebného prieskumu agentúry MEDIAN SK Krúpa považuje za smutné, odôvodnil ich chaotickým vládnutím a problémami, ktoré sa „na Slovensku narobili“,  šírenie zloby, negatívnych emócií, ale aj statusy Matoviča.

Pokles preferencií SaS pripísal sčasti aj odchodom strany z koalície. Ľudí podľa neho tiež unavilo „tlačenie nejakého konfliktu medzi Matovičom a SaS“ do popredia. Podľa Gyimesiho je prieskum „jeden veľký vtip“. OĽANO ho neberie ako relevantný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko