Na hlavný obsah

Hamran: Odvolávanie Mikulca je absurdné

Čelí mu pre nezvládnutie migračnej krízy.

Hamran: Odvolávanie Mikulca je absurdné
Policajný prezident Štefan Hamran. Foto: TASR

Je absurdné, že ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) odvolávajú za nezvládnutie migračnej krízy. Slovenská polícia si plní všetky svoje medzinárodné aj domáce záväzky. Povedal vo štvrtok (10. 11.) prezident Policajného zboru (PZ) SR Štefan Hamran.

Pripomenul, že opatrenia prijaté na úrovni vlády pochádzajú aj z dielne Prezídia PZ, pričom si za nimi pevne stojí.

„Budeme presadzovať, aj na európskej úrovni, aby naše spoločenstvo výrazným spôsobom posilnilo ochranu vonkajšej schengenskej hranice. Dlhodobo navrhujeme, že je to jediné možné opatrenie, ktoré bude chrániť tento priestor,“ ozrejmil.

České opatrenia na hraniciach označil za neúčinné a drahé. Hamran uviedol, že Česi zadržali vyše 8 000 migrantov, z čoho 2 800 vrátili na Slovensko. Tí si však asi našli inú cestu do Česka, lebo na Slovensku podľa Hamrana už nie sú.

S prezidentmi PZ členských štátov sa zhodli na návrhu troch opatrení:

  • Posilnenie srbsko-maďarskej štátnej hranice, cez ktorú prichádzajú nelegálni migranti najmä obyvatelia Sýrie.
  • Posilnenie spoločných hliadok  na území Maďarska. Všetkých migrantov, ktorých tu zachytia vedia vrátiť mimo teritória schengenského priestoru. A to na územie Srbska.
  • Žiadať, aby bol Frontex (agentúra pre ochranu vonkajších hraníc) viditeľný. Aby pomáhal ochrániť hranicu schengenského priestoru.

Hamran sa zameral aj na vyjadrenia politikov, ktorí podľa neho šíria nepravdivé a zavádzajúce informácie. „Vyjadrujú sa spôsobom, že slovenská polícia si neplní svoje povinnosti, lebo týchto ľudí neobmedzuje na osobnej slobode,“ spresnil.

Odkázal im, že „nie je ospravedlnením, že neovládajú naše interné predpisy a všeobecne záväzné právne predpisy, ale že neovládajú ani medzinárodné záväzky SR, ma celkom zaráža.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko