Na hlavný obsah

Heger a Rutte: Navýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu bude pred zimou rozhodujúce

Stretli sa v holandskom Haagu.

Heger a Rutte: Navýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu bude pred zimou rozhodujúce
Na snímke slovenský premiér Eduard Heger (vľavo) a holandský premiér Mark Rutte. Foto: TASR

Navýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu bude pred zimou rozhodujúce. Zhodli sa na tom premiéri Holandska a Slovenska. Eduard Heger (OĽANO) sa s Markom Ruttem stretli v holandskom Haagu, na mieste, kde sa vyšetrujú aj vojnové zločiny na Ukrajine.

Jednou z hlavných priorít po začiatku ruskej invázie na Ukrajine bola vojenská pomoc pre napadnutý štát. Slovensko okrem iného poslalo Kyjevu aj systém protivzdušnej obrany S-300. S ochranou slovenského vzdušného priestoru následne pomohli spojenci v NATO, vrátane holandských partnerov, ktorí prišli na pomoc s Patriotmi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ak niečo môžeme poskytnúť, tak to aj poskytneme. Náš systém Patriot sa z operačných dôvodov musel vrátiť späť do Holandska. Pre údržbu. Pätnásti holandskí vojaci však stále zostávajú na Slovensku ako súčasť medzinárodného tímu, ktorý obsluhuje zvyšné Patrioty,“ uviedol Rutte, predseda vlády Holandska.

„Holandsko bolo spolu s Nemeckom prvé, ktoré nám okamžite poskytlo systém proti-vzdušnej obrany. To je dôkaz našich dobrých a priateľských vzťahov. Aktuálne nám zostali ešte dva nemecké systémy a jeden americký,“ povedal Heger.

Koordinácia medzi spojencami

Koordinácia medzi spojencami funguje aj pri vyšetrovaní vojnových zločinov na Ukrajine. Tú zabezpečuje Agentúra Európskej únie pre justičnú spoluprácu v trestných veciach so sídlom v Haagu. Šéfuje jej Slovák.

Vojnovými zločinmi na Ukrajine sa zaoberá aj Medzinárodný trestný súd, ktorý tam ešte v máji poslal rekordný 49-členný vyšetrovací tím. Ukrajina síce nie je oficiálnym členom Medzinárodného trestného súdu, no uznáva jeho právomoc. Kedy a či vôbec vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti na Ukrajine vyšetria, je nateraz otázne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet