Na hlavný obsah

Heger sa vo Fínsku stretol s premiérkou Marinovou

Avizujú prehĺbenie spolupráce v oblasti jadrovej energetiky.

Heger sa vo Fínsku stretol s premiérkou Marinovou
Na snímke fínska premiérka Sanna Marinová a slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) počas prijatia 10. novembra 2022 v Helsinkách. Foto: TASR

Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa vo fínskych Helsinkách stretol s predsedníčkou vlády Sannou Marinovou. Lídri avizujú prehĺbenie spolupráce v oblasti jadrovej energetiky, aby sa oba štáty zbavili závislosti od Ruska.

Severskou krajinou sa môžeme podľa Eduarda Hegera inšpirovať aj v oblasti vzdelávania a boja s radikalizáciou mládeže.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Prehĺbenie spolupráce

Heger rokoval vo Fínsku o bezpečnostných otázkach spojených s vojnou na Ukrajine a o snahách severskej krajiny stať sa po boku Švédska členom Severoatlantickej aliancie, čo ešte stále neschválili Maďarsko a Turecko.

Fínska premiérka Marinová Slovensku poďakovala za ratifikáciu žiadosti o vstup do NATO. Heger zasa sprostredkoval líderke ubezpečenie Budapešti, že od nej dostane Fínsko zelenú ešte tento rok.

Slovensko chce podľa premiéra prehĺbiť s fínskom spoluprácu najmä v oblasti jadrovej energie, konkrétne pri vyvíjaní a získavaní alternatív k ruskému jadrovému palivu do elektrární, od ktorého sú obe krajiny závislé.

Na snímke slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) a fínska premiérka Sanna Marinová počas tlačovej konferencie.
Na snímke slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) a fínska premiérka Sanna Marinová počas tlačovej konferencie.Foto: TASR

Marinová vyzdvihla dôležitosť témy radikalizácie mládeže, ktorá v súčasnosti rezonuje v slovenskej spoločnosti.

Zdôraznila, že Fínsko kladie veľký dôraz na mediálnu gramotnosť, aby tlmilo negatívny vplyv internetu, čo je podľa nej užitočné nie len pri boji s radikalizáciou, ale aj pri snahách čeliť dezinformačným kampaniam autoritárskych režimov.

V znamení vzdelávania sa pracovná cesta premiéra niesla aj na prestížnej Helsinskej univerzite, ktorá sa špeciálne venuje boju s radikalizáciou.

Spolu s ministrom školstva Jánom Horeckým navštívili tiež úrad riadiaci fínske školstvo, ktoré mnohí experti považujú za vzorové pre jeho osnovy zamerané na praktické znalosti a garanciu rovnakého prístupu detí k vzdelaniu bez ohľadu na spoločenský status rodičov.

Slovensko sa podľa Hegera potrebuje Fínskom nie len inšpirovať, ale s ním aj spolupracovať pri dopracovaní očakávanej reformy vzdelávania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet