Na hlavný obsah

Heger: Verím, že máme spoločný cieľ, aby naše zdravotníctvo plnilo funkciu, ktorú má

Hovorí, že sa vláda snaží pomôcť v situácii v zdravotníctve.

Heger: Verím, že máme spoločný cieľ, aby naše zdravotníctvo plnilo funkciu, ktorú má
Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Foto: Facebook/Eduard Heger

Vláda v utorok (22. 11.) pokračuje v rokovaniach s Lekárskym odborovým združením (LOZ). Premiér Eduard Heger (OĽANO) tvrdí, že vláda sa snaží zdravotníkom po dlhých rokoch ignorovania ich požiadaviek pomôcť. Uviedol to v príspevku na sociálnej sieti.

Mnohé zmeny sme naštartovali, presadili, iné si však vyžadujú čas, podotkol Heger. Verí, že vláda a odborári majú spoločný cieľ, a to aby slovenské zdravotníctvo plnilo funkciu, ktorú má – liečiť, zachraňovať zdravie, životy a vytvárať „dobré a spravodlivé podmienky pre všetkých zdravotníkov.“

Otázku výpovedí lekárov chcú vyriešiť do konca týždňa, a to napriek tomu, že odborári odmietli platové ultimátum ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

V utorok je témou rokovania vzdelávanie mladých medikov. Šéf odborárov Peter Visolajský tvrdí, že chcú, aby vzdelávanie mladých lekárov prešlo do regiónov. Požadujú, aby sa sledovala kvalita vzdelávacích pracovísk, školiteľov a aby databáza školiacich pracovísk sprístupnili verejnosti.

Chcú, aby si lekár mohol vybrať pracovisko, kam sa chce ísť učiť, podľa kvality a aby sa skrátilo zaraďovanie do špecializačných štúdií, vysvetlil Visolajský.

Na pravé poludnie vypršalo ultimátum, ktoré dal lekárskym odborárom minister financií Igor Matovič, a to síce, či ustúpia v požiadavke platového koeficientu za roky praxe. Šéf odborárov takémuto ultimátu nerozumie.

„Včera sme dostali ústny prísľub, že sumou takmer 300 miliónov oddlžia štátne zadlžené nemocnice, čo je z našej strany veľký úspech, Nerozumie, keď sa nájde 300 miliónov na oddlženie nemocníc, prečo je problém 40 miliónov na personálnu stabilizáciu,“ skonštatoval Visolajský.

Poukazuje na revíziu výdavkov

Šéf LOZ poukázal na dokument ministerstva financií revíziu výdavkov v zdravotníctve. Ten dáva návod, ako v zdravotníctve ušetriť desiatky miliónov eur. Týka sa napríklad centrálnych nákupov liekov, nákupov zdravotníckych zariadení, akými sú CT prístroje.

Nevylučuje sa, že rokovania budú pokračovať poobede na úrade vlády. O tom, že situácia je naozaj alarmujúca, hovorí aj Asociácia na ochranu práv pacientov. Vyzýva, aby ministerstvo predložilo krízový plán.

Pacienti totiž potrebujú vedieť, na koho sa prípadne obrátiť. Asociácia tiež žiada, aby sa zriadili linky krízovej pomoci a aby sa uverejnili konkrétne telefónne čísla, na ktorých dostanú pacienti potrebné informácie pri nedostupnosti potrebnej zdravotnej starostlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál