Na hlavný obsah

Holandská vláda povolí vývoz 20 000 ton ruského hnojiva do Malawi

Loď s nákladom uviazla v prístave v Rotterdame pre sankcie.

Holandská vláda povolí vývoz 20 000 ton ruského hnojiva do Malawi
Foto: TASR/AP

Holandská vláda v piatok (11. 11.) oznámila, že na žiadosť OSN povolí vývoz 20 000 ton hnojiva z Ruska do Malawi. Loď s nákladom uviazla v prístave v Rotterdame kvôli sankciám, ktoré Západ uvalil na Rusko za napadnutie Ukrajiny. S odvolaním sa na vyhlásenie holandského ministerstva zahraničných vecí o tom informovala agentúra Reuters.

Zásielka hnojiva je určená pre africké Malawi v rámci svetového potravinového programu. „Predmetné hnojivo zmrazili, pretože s ruskou spoločnosťou, ktorá je jeho vlastníkom, je spojená sankcionovaná osoba,“ uviedlo ministerstvo bez toho, aby firmu menovalo. Obilia a hnojív sa protiruské sankcie Európskej únie netýkajú.

OSN po prvý raz požiadala o uvoľnenie zásielky koncom októbra, teraz tiež dohliadne na jej dodanie na miesto určenia. Podmienkou uvoľnenia je dohoda, že sankcionovaná spoločnosť na predaji hnojiva nič nezarobí.

Na začiatku novembra ruská firma Uralchim-Uralkalij uviedla, že v rámci humanitárnej pomoci pošle do Afriky 240 000 ton hnojív zablokovaných v európskych prístavoch. Prvá zásielka mala mieriť práve do Malawi. Firma uviedla, že o povolení vývozu rokuje s OSN, informovala agentúra TASS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet