Na hlavný obsah

Hviezda populárneho seriálu M.A.S.H. oslavuje 85 rokov

V seriáli figurovala po celý čas jeho nakrúcania.

Hviezda populárneho seriálu M.A.S.H. oslavuje 85 rokov
Americká herečka Loretta Switová je známa slovenským divákom predovšetkým ako vrchná sestra major Margaret Houlihanová alias "Šťabajzna". Foto: wikimedia commons

Americká herečka Loretta Switová je známa slovenským divákom predovšetkým ako vrchná sestra major Margaret Houlihanová alias „Šťabajzna“. Loretta je predstaviteľka hlavnej ženskej úlohy v populárnom televíznom seriáli M.A.S.H.

Loretta Switová sa narodila 4. novembra 1937. V seriáli figurovala po celý čas jeho nakrúcania, od roku 1972 plných jedenásť rokov. Ona a Alan Alda boli jediní, ktorí sa objavili v pilotnej i záverečnej časti.

Za úlohu energickej a prostorekej príslušníčky americkej armády ju desaťkrát nominovali na cenu Emmy, ktorú získala dvakrát, a štyrikrát na Zlatý glóbus.

Milovala divadlo

Vyštudovala Americkú akadémiu dramatických umení, intenzívne spolupracovala s televíziou, hrala v mnohých filmoch, no vždy dávala vzhľadom na priamy kontakt s divákmi prednosť divadlu, ktoré miluje.

Účinkovala v mnohých predstaveniach na Broadwayi. Od roku 1972 si zahrala vo viac ako desiatich filmoch.

Switová je bezdetná a rozvedená. Od roku 1989 má na preslávenom hollywoodskom chodníku slávy svoju hviezdu. Roky tiež vyznáva vegetariánsku stravu a zaoberá sa ekologickými aktivitami a ochranou zvierat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet