Na hlavný obsah

Inflácia v eurozóne v novembri prekvapivo klesla na 10 %

Naďalej rastú najmä ceny energií.

Inflácia v eurozóne v novembri prekvapivo klesla na 10 %
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Miera inflácie v eurozóne v novembri klesla na 10 % z októbrových 10,6 %. Oznámil to štatistický úrad Eurostat vo svojom rýchlom odhade. Ide o prvý pokles od polovice minulého roka.

Medzimesačne ceny klesli o 0,1 %. Naďalej rastú najmä ceny energií, ktorých ročná miera rastu dosiahla 34,9 %. Energie však už medzimesačne zlacneli o 1,9 %. Kategória potravín, alkoholu a tabaku sa umiestnila na druhom mieste z hľadiska rastu cien s medziročným nárastom o 13,6 %.

Analytici očakávali pokles celkovej inflácie, ale miernejší. V rýchlom odhade nie sú zahrnuté údaje za celú Európsku úniu, ktoré Eurostat zverejní v polovici decembra

Hoci ceny energií stále rastú, tempo rastu sa zmierňuje. V októbri dosiahol medziročný rast v tejto kategórii 41,5 %. Na druhej strane, situácia v kategórii potravín, alkoholu a tabaku sa naďalej zhoršuje, pričom v októbri zaznamenala slabší medziročný rast o 13,1 %.

Najvyššiu infláciu majú pobaltské krajiny

Ak sa nezohľadnia ceny energií, ročná miera inflácie v eurozóne v novembri predbežne dosiahne sedem percent po 6,9 % v októbri. Pri prísnejšom zúžení, ktoré nezohľadňuje energie, potraviny, alkohol a tabak, dosiahne novembrová miera inflácie v eurozóne podľa rýchleho odhadu päť percent, teda rovnakú úroveň ako v októbri.

Najvyššiu mieru inflácie majú podľa odhadov naďalej pobaltské krajiny, Lotyšsko s 21,7 % a Estónsko a Litva s 21,4 %. Najnižšiu mieru inflácie má Francúzsko, a to 7,1 %. Miera inflácie na Slovensku bola v novembri na úrovni 15,1 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika