Na hlavný obsah

Inflácia v Nórsku sa v októbri zrýchlila

Dostala sa na najvyššiu úroveň za posledných 35 rokov.

Inflácia v Nórsku sa v októbri zrýchlila
Ilustračná snímka nórskej vlajky. Foto: Unsplash

Inflácia v Nórsku zaznamenala v októbri výrazné zrýchlenie, pričom sa dostala na najvyššiu úroveň za posledných 35 rokov. Najvýraznejšie sa zvýšili ceny potravín a nápojov a náklady na dopravu, vysoký rast však zaznamenali aj ceny energií. Informoval o tom server RTTNews.

Spotrebiteľské ceny v Nórsku vzrástli v októbri medziročne o 7,5 percenta po 6,9-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Inflácia, ktorá sa tak dostala na najvyššiu úroveň od októbra 1987, keď zaznamenala 7,6 percenta, prekonala aj očakávania ekonómov. Tí počítali so zrýchlením rastu spotrebiteľských cien na 7,1 percenta.

Najvýraznejšie rástli ceny potravín a nápojov

Najvýraznejší rast v rámci jednotlivých kategórií zaznamenali ceny potravín a nealkoholických nápojov. Tie sa v porovnaní s minuloročným októbrom zvýšili o 13,1 percenta.

Nasledoval rast nákladov na dopravu, ktoré medziročne vzrástli o 10,8 percenta. Náklady na energie boli oproti októbru minulého roka vyššie o 7,2 percenta a ceny v hoteloch a reštauráciách sa zvýšili o 8 percent.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v Nórsku zvýšili o 0,3 percenta. Oproti vývoju v septembri tak tempo rastu spomalili, keď v septembri dosiahla medzimesačná inflácia 1,4 percenta.

Vývoj cien však opäť nenaplnil očakávania ekonómov, ktorí počítali s tým, že v medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny klesnú o 0,2 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika