Na hlavný obsah

Irán potvrdil, že Rusku dodal drony. Urobil tak vraj ešte pred vojnou

Rusko ich používa na útoky na ukrajinskú energetiku.

Irán potvrdil, že Rusku dodal drony. Urobil tak vraj ešte pred vojnou
Na nedatovanej snímke grafické vyobrazenie a popis iránskeho dronu HESA Šáhid-136, ktorý použili počas útokov na ukrajinské mestá. Foto: TASR/AP

Irán v sobotu (5. 11.) prvýkrát potvrdil, že Moskve dodal drony. Upozornila na to agentúra Reuters. Teherán mal Rusku poskytnúť „malé množstvo“ bezpilotných lietadiel. Oznámil to tamojší šéf diplomacie Hosejn Amírabdolláhján.

Drony mal Irán Moskve poskytnúť niekoľko mesiacov pred začatím invázie. Ukrajina tento týždeň uviedla, že sa tiež obáva útokov balistických striel, ktoré sa Rusko snaží od Iránu získať.

„K tomu povyku vyvolanému niektorými západnými krajinami, že Irán poskytol Rusku strely a drony, aby mu pomohol s vojnou na Ukrajine – tá časť so strelami je úplne nepravdivá,“ citovala podľa Reuters iránskeho ministra štátna tlačová agentúra IRNA.

Ukrajina v posledných týždňoch hlásila intenzívne útoky dronov Šáhed-136 iránskej výroby na ukrajinskú civilnú infraštruktúru. Ruské sily pomocou dronov mieria predovšetkým na elektrárne a priehrady.

V polovici októbra zasiahol podľa ukrajinských predstaviteľov iránsky bezpilotné lietadlo tiež obytný dom v Kyjeve. V jeho troskách zomreli štyria ľudia, uviedol vtedy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko popiera použitie iránskych dronov, ktoré sa označujú za samovražedné alebo kamikadze, pretože po zásahu ciele vybuchnú.

Balistickým strelám sa ubránia ťažko

Začiatkom tohto týždňa stanica CNN napísala, že Irán sa podľa jej informácií chystá Rusku poslať 1 000 ďalších kusov zbraní, medzi ktorými budú okrem útočných dronov tiež balistické rakety krátkeho doletu krajina-krajina.

Chystanú dodávku týchto striel a ďalších dronov potvrdili agentúre Reuters dvaja nemenovaní vysokopostavení iránski činitelia a dvaja iránski diplomati.

Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnať povedal, že Ukrajina sa iránskym balistickým strelám bude brániť len ťažko.

„Teoreticky ich môžeme zostreliť, ale fakticky to bude veľmi ťažké pomocou tých prostriedkov, ktoré máme v arzenále,“ uviedol podľa serveru Ukrajinska pravda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet