Na hlavný obsah

Irán vyrobil svoju prvú hypersonickú balistickú strelu, tvrdí Teherán

Experti upozorňujú, že Irán zvykne preháňať.

Irán vyrobil svoju prvú hypersonickú balistickú strelu, tvrdí Teherán
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Irán prvýkrát vyrobil hypersonickú balistickú strelu. Podľa iránskej agentúry Fars to vo štvrtok (10. 11.) uviedol veliteľ letectva a protivzdušnej obrany iránskych Revolučných gárd Amír Alí Hádžízádeh.

Oznámenie Teheránu pravdepodobne zvýši obavy o iránskom vojenskom arzenále, uviedla agentúra Reuters. Ako však podotýkajú západní vojenskí experti, Irán často vo vyjadreniach o schopnostiach svojho arzenálu preháňa.

„Táto hypersonická balistická strela dokáže čeliť protileteckým štítom a bude schopná prejsť všetkými systémami protiraketovej obrany,“ uviedol iránsky generál. Hypersonická zbraň dokáže vyvinúť rýchlosť aspoň päťkrát vyššiu ako je rýchlosť zvuku. Vo svojom arzenáli ju majú Čína, Rusko, Spojené štáty, ale aj ďalšie svetové veľmoci.

Ako poznamenala agentúra Reuters, Teherán pre svoje tvrdenia nepredložil žiadne dôkazy a neobjavili sa ani správy, že by krajina podobnú raketu testovala.

Obavy z iránskych balistických rakiet však prispeli k rozhodnutiu administratívy bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť v roku 2018 od jadrovej dohody. Tú okrem Iránu o tri roky skôr podpísali práve USA, Rusko, Čína, Francúzsko, Spojené kráľovstvo a Nemecko. Ako garant sa pridala aj Európska únia.

Irán minulý týždeň informoval o úspešnom teste novej trojstupňovej vesmírnej rakety Ghaím-100, ktorá je podľa štátnych médií určená na vynesenie satelitov na obežnú dráhu. Irán tvrdí, že satelity používa na civilné účely, vrátane vedeckého výskumu.

Na Západe však panuje o tomto tvrdení skepse, pretože technológia, ktorá slúži na vynášanie satelitov do vesmíru, sa môže použiť na vývoj striel dlhého doletu, poznamenala agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet