Na hlavný obsah

Ján Volko je Atlétom roka, ocenenie si berie tretíkrát v kariére

Zažil pamätnú sezónu.

Ján Volko je Atlétom roka, ocenenie si berie tretíkrát v kariére
Ilustračná fotka slovenského atléta Jána Volka. Foto: TASR/AP

Šprintér Ján Volko sa stal víťazom ankety Atlét roka 2022. Po triumfoch v rokoch 2017 a 2019 sa mu to podarilo tretíkrát v kariére.

Druhé miesto obsadil chodec Miroslav Úradník. Tretia bola šprintérka Viktória Forsterová. Do siene slávy uviedli oštepára Jana Železného, ktorý je od roku 1996 držiteľ svetového rekordu (98,48 metrov).

Dvadsaťšesťročný Volko skončil štvrtý na ME v Mníchove v behu na 100 metrov. Pred ním sa do finále stovky na vrcholnom podujatí pod holým nebom dostal len Alojz Sokol na OH 1896.

Volko v semifinále časom 10,13 s vyrovnal slovenský rekord. V behu na 200 m sa umiestnil v Mníchove na deviatej priečke. Na halových MS v Belehrade utvoril v rozbehu tiež slovenský výkon roka v behu na 60 m.

„Veľmi si vážim každý hlas a každého človeka, ktorý mi ho udelil. Je super, že sa mi podarilo získať do tretice titul, ale teším sa viac z výsledkov, ktoré sa podarili počas sezóny. Toto je len krásny bonus k tomu,“ povedal Volko.

Dôležitá je v atletike úroveň prípravy a uvedomuje si to aj trénerka slovenského šprintéra a zároveň víťazka ankety trénerka roka Naďa Bendová.

„Tím okolo Jána je vysoko odborný a kvalifikovaný. Nie je to o jednom človeku ako kedysi. Úrovňou sa približujeme k príprave jeho súperov. Čím sa viac približujeme, tak sa prejavujú výsledky. Budeme v tom pokračovať. Verím, že keď vydrží zdravie, bude úroveň výsledkov taká, ako teraz a verím, že ešte aj lepšia,“ povedala Bendová.

Skvelé tretie miesto

Dvadsaťročná atlétka Viktória Forsterová v roku 2021 nefigurovala v ankete dospelých, avšak bola objavom roka. Počas premiérovej „dospeláckej“ sezóne sa predstavila na halových MS v Belehrade aj na ME v Mníchove.

V Bavorsku sa prebojovala do semifinále v behu na 100 metrov cez prekážky. Utvorila 4 slovenské halové rekordy do 23 rokov na 60 m prekážok.

Na snímke slovenská atlétka Viktória Forster v behu na 100 m na majstrovstvách Slovenska v atletike v Trnave.
Na snímke slovenská atlétka Viktória Forster v behu na 100 m na majstrovstvách Slovenska v atletike v Trnave.Foto: TASR

„Minulý rok bola Viktória objav roka. Vnímali sme, že je veľmi talentovaným športovcom a jej výkony boli veľkým prekvapením. Myslím si, že mnohých, ktorí hlasovali, zaujal aj jej prejav na ME. Jej postup do semifinále a prirodzená radosť. Je veľmi pozitívnym vzorom medzi našimi atlétmi,“ reagoval prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok na vydarenú sezónu členky klubu ŠK ŠOG Nitra.

Talentovaná Gymerská

Lenka Gymerská zvíťazila v ankete Objav roka. Pätnásťročná atlétka klubu AŠK Slávia Trnava vstupovala do letnej sezóny 2022 s osobným rekordom 60,01 s v behu na 400 m a skončila ju najlepším časom 55,23 s v roku 2022 v kategórii do 16 rokov.

Na snímke strieborná medailistka v behu na 400 metrov Lenka Gymerská na Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici.
Na snímke strieborná medailistka v behu na 400 metrov Lenka Gymerská na Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Na EYOF v Banskej Bystrici nepatrila v behu na 400 m ani medzi kandidátky na finále, napokon v ňom skončila vďaka skvelému záveru druhá.

„Pre mňa to bol zážitok do konca života. Dúfam, že budem schopná to zopakovať. Možno už budúci rok,“ povedala talentovaná bežkyňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport