Na hlavný obsah

Jevgenij Pľuščenko začal s korčuľovaním už ako štvorročný

Svetoznámy krasokorčuliar oslávil 40. narodeniny.

Jevgenij Pľuščenko začal s korčuľovaním už ako štvorročný
Ruský krasokorčuliar Jevgenij Pľuščenko. Foto: TASR

Jevgenij Viktorovič Pľuščenko začal s ľadovým korčuľovaním už v štyroch rokoch. Hneď spočiatku bolo jasné, že pre tento šport je mimoriadne nadaný a rýchlo napredoval. Svetoznámy ruský krasokorčuliar oslávil vo štvrtok (3. 11.) svoje 40. narodeniny.

Pľuščenko sa narodil 3. novembra 1982 v Solnečnyi vo vtedajšom Sovietskom zväze. Jeho rodina sa krátko na to presťahovala do Volgogradu. Tu začal trénovať na korčuliach, ktoré mu darovali rodinní známi, píše portál Britannica.

Niekoľko rokov po rozpade Sovietskeho zväzu musel štát korčuliarsku školu, do ktorej chodil, uzavrieť. Matka ho vzala do Petrohradu, kde začal pracovať s trénerom Alexejom Mišinom v Petrohradskej krasokorčuliarskej škole.

Už v tom čase dokázal predviesť trojité skoky, a keď mal 12, zdokonalil ich. Vo veku 14 rokov prvýkrát doskočil štvoritý skok. Pridal k nemu aj ťažký Biellmannov obrat. Britannica uvádza, že bol jedným z mála mužov, ktorí ho predviedli.

Získal množstvo titulov

Pľuščenko začal súťažiť v roku 1996 a do roka vyhral juniorské majstrovstvá sveta. Po prechode medzi seniorov v roku 1998 získal striebornú medailu na majstrovstvách Európy. Nasledovne si vybojoval bronz na majstrovstvách sveta a v ďalšom roku striebro.

V roku 1999 sa Pľuščenko zapísal do dejín, keď ako prvý súťažne predviedol čistú kombináciu  štvoritý toe loop – trojitý toe loop – dvojitý loop.

Hoci v roku 2000 sa mu na svetovom šampionáte podarilo obsadiť len štvrté miesto, v roku 2001 sa vrátil a získal svoje prvé zlato na majstrovstvách sveta.

Na snímke je Jevgenij Pľuščenko.
Jevgenij Pľuščenko na svetovom šampionáte v krasokorčuľovaní 22. marca 2004 v Dortmunde.Foto: TASR/AP

Pľuščenko získal striebro na zimných olympijských hrách 2002 v Salt Lake City, ale zranenia mu zabránili zúčastniť sa svetového šampionátu.

Neskôr v tom istom roku sa však na súťaži o Ruský pohár opäť zapísal do knihy rekordov, píše Britannica. Vtedy sa mu to podarilo s prvou kombináciou štvoritý toe loop – trojitý toe loop – trojitý loop. V roku 2003 získal titul majstra sveta.

Hoci súťažil so zraneným kolenom a čelil mnohým silným súperom, Pľuščenko dominoval v troch programoch na majstrovstvách sveta v roku 2004. Získal vtedy svoj tretí titul, druhý po sebe.

Kariéru ukončil pre zdravotné ťažkosti

V roku 2006 získal svoju prvú zlatú olympijskú medailu na zimných hrách v talianskom Turíne. Po turínskych hrách si podľa portálu Britannica dal Pľuščenko tri a pol roka pauzu od súťažného korčuľovania.

Na scénu sa vrátil v roku 2009, aby sa pripravil na zimné olympijské hry 2010 vo Vancouveri, kde získal striebornú medailu. Pľuščenko získal zlatú medailu vo dvojhre na majstrovstvách Európy 2012, ale nasledujúce majstrovstvá sveta vynechal pre zranenie.

Na zimných olympijských hrách 2014 v ruskom Soči získal zlatú medailu v novej súťaži družstiev. Potom zo zdravotných dôvodov odstúpil zo súťaže jednotlivcov. So súťažným korčuľovaním chcel skončiť, avšak o rok na to oznámil svoj návrat.

Svetoznámy krasokorčuliar absolvoval v roku 2016 chirurgický zákrok na krčnej chrbtici. Vtedy mal za sebou už 14 operácií. Zákrok mu mal povoliť návrat na profesionálnu scénu. Pred zimnou olympiádou v Pjongčangu 2018 však oznámil, že kariéru ukončil.

Zavítal aj na Slovensko

Pľuščenko niekoľkokrát navštívil Slovensko v rámci rôznych predstavení. Prvýkrát sa na slovenskom ľade predstavil v roku 2008 v rámci šou Pán ľadu. Ako súčasť tohto predstavenia na Slovensku vystúpil ešte o dva roky neskôr a aj v roku 2017.

Divákom v Bratislave a v Košiciach sa predstavil znova v roku 2010 v šou Ice Olympic Tour 2010.

Na snímke je Zdenko Kríž a krasokorčuliar Jevgenij Pľučšenko.
Pľuščenko si v roku 2017 prevzal cenu Slovenského olympijského výboru (SOV) od Zdenka Kríža.Foto: TASR

Svojou šou Kings of Ice alebo Králi ľadu sa na štadióne Ondreja Nepelu predstavil v roku 2016. V tomto roku si zo Slovenska odniesol aj ocenenie Slovenského olympijského výboru za prínos športu.

Krasokorčuliar v súťažiach, ktorých sa počas kariéry zúčastnil, získal celkovo 45 zlatých, 12 strieborných a štyri bronzové medaily.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet