Na hlavný obsah

Jozef Jankovič bol vedúcou osobnosťou slovenského sochárstva

Narodil sa pred 85 rokmi.

Jozef Jankovič bol vedúcou osobnosťou slovenského sochárstva
Sochár, maliar, grafik a ilustrátor Jozef Jankovič sa narodil pred 85 rokmi. Patril medzi vedúce osobnosti moderného slovenského sochárstva. Foto: TASR

Sochár, maliar, grafik a ilustrátor Jozef Jankovič sa narodil pred 85 rokmi – dňa 8. novembra 1937 v Bratislave. Patril medzi vedúce osobnosti moderného slovenského sochárstva.

Pre sochára Jozefa Jankoviča bola charakteristická tvorba monumentálnych figurálnych reliéfov a plastík vo verejnom priestore s typickým hypertrofovaným (nadmerne zväčšeným) tvarom končatín, deformovanými telami bez hlavy a trupu. 

Bol autorom, ktorý dokázal sochu zrealizovať v kameni, kove, dreve, plaste, papieri aj v kombinácií všetkých materiálov. 

Umelecké štúdiá absolvoval v Bratislave. Navštevoval Školu umeleckého priemyslu aj Vysokú školu výtvarných umení na oddelení figurálneho sochárstva profesora Jozefa Kostku. Od 60. rokov 20. storočia si jeho tvorba získala uznanie v medzinárodnom kontexte.

Počas normalizačného prenasledovania všetkých avantgardných prejavov v 70. rokoch minulého storočia bol Jankovič odsúdený do vnútornej emigrácie. Veľkorozmerné objekty a súsošia teda vystriedali komorná kresba, grafika a šperkové miniatúry. Po čiastočnom uvoľnení spoločenskej situácie v polovici 80. rokov sa opäť vrátil k veľkorozmernej soche.

Patril k zakladateľom počítačovej grafiky

Jozef Jankovič patril k zakladateľom počítačovej grafiky na Slovensku. Laickej verejnosti je známy najmä jeho pamätník Obete varujú v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici. Počas normalizácie dielo presunuli do nacistami vypálenej obce Kalište. V roku 2004 pamätník znova nainštalovali na pôvodnom mieste.

Na snímke znovuosadenie Jankovičovho súsošia Obete varujú do banskobystrického Múzea SNP.
Na snímke znovuosadenie Jankovičovho súsošia Obete varujú do banskobystrického Múzea SNP.Foto: TASR

Svoje sochárske práce Jankovič realizoval a vystavoval v Chorvátsku, Slovinsku, Nemecku, Francúzsku či v Južnej Kórei. Reprezentoval Slovensko na Bienále v talianskych Benátkach (1970, 1995).

Od roku 1990 pôsobil ako profesor na VŠVU, kde po politických zmenách v roku 1989 zastával aj funkciu rektora. Za svoju tvorbu získal množstvo medzinárodných aj domácich ocenení. Ako mladý autor dostal Cenu Cypriána Majerníka a Grand Prix Danuvius počas medzinárodnej prehliadky umenia Danuvius v Bratislave (1968).

O rok neskôr si prevzal Cenu na Bienále mladých vo francúzskom Paríži (1969). V roku 1983 mu v rakúskej Viedni udelili prestížnu Herderovu cenu. V roku 2004 mu prezident Slovenskej republiky prepožičal vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. Laureátom Krištáľového krídla v kategórii výtvarné umenie a Ceny Fondu výtvarných umení (FVU) za celoživotné dielo sa stal v roku 2012. 

Akademický sochár Jozef Jankovič zomrel 6. júna 2017 v Bratislave vo veku 79 rokov. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko