Na hlavný obsah

Katolícka cirkev v Nemecku zmiernila pravidlá zamestnávania príslušníkov menšín

Nebudú zohľadňovať pohlavie, pôvod ani sexuálnu identitu.

Katolícka cirkev v Nemecku zmiernila pravidlá zamestnávania príslušníkov menšín
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Katolícka cirkev v Nemecku liberalizovala svoje pracovné pravidlá. Jedinou podmienkou pre získanie zamestnania u rímskokatolíckej cirkvi bude naďalej pozitívny vzťah ku kresťanskej viere.

Naopak, nebudú zohľadňovať pôvod, pohlavie či sexuálnu identitu. Príslušnú zmenu zásad v utorok (22. 11.) podľa agentúry DPA schválil na plenárnej schôdzi Zväz diecéz Nemecka (VDD).

„Explicitne ako nikdy predtým je uznaná rozmanitosť cirkevných inštitúcií,“ oznámila Nemecká biskupská konferencia (DBK) v Bonne.

„Všetci pracovníci môžu nezávisle od svojich konkrétnych úloh, pôvodu, náboženstva, veku, postihnutia, pohlavia, sexuálnej identity a životného štýlu reprezentovať bezpodmienečnú lásku božiu, a tým aj cirkvi slúžiace ľuďom,“ uviedla DBK v utorkovom vyhlásení.

V biskupstvách sa o nových pravidlách diskutovalo niekoľko mesiacov. Doteraz mohol človek prísť v cirkvi o prácu, ak napríklad žil s partnerom rovnakého pohlavia. Problémom mohlo byť aj druhé manželstvo po rozvode.

Proti diskriminácii v januári protestovali homosexuálni pracovníci a na marcovom zasadnutí biskupskej konferencie odovzdali viac ako 117 000 podpisov žiadajúcich zmeny. Predseda DBK, biskup Georg Bätzing, potom oznámil, že pravidlá budú zmenené.

Stála rada DBK rokovala od pondelka (21. 11. v kláštore Himmelspforten vo Würzburgu. Zásady cirkevnej služby platia pre zhruba 800 000 zamestnancov nemeckej katolíckej cirkvi a charity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet