Na hlavný obsah

KĽDR pokračuje v raketových testoch. Odpálili ďalšie štyri balistické strely

Leteli vo výške 20 kilometrov, dopadli do mora po 130 kilometroch.

KĽDR pokračuje v raketových testoch. Odpálili ďalšie štyri balistické strely
Ľudia sledujú televízne spravodajstvo s odpalom severokórejskej balistickej strely na archívnom zábere v Soule 3. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Severné Kórea v sobotu (5. 11.) odpálila ďalšie štyri balistické rakety krátkeho doletu, všetky dopadli do mora. Informovala o tom juhokórejská armáda.

Podľa Soulu rakety odpálené z KĽDR leteli vo výške 20 kilometrov a dopadli do mora po 130 kilometroch. Už v stredu (2. 11.) a vo štvrtok (3. 11.) Severná Kórea otestovala desiatky rakiet ako s dlhším, tak s kratším doletom. 

Pchjongjang tento týždeň vykonal desiatky raketových testov, ktoré Severná Kórea naplánovala po začatí spoločného vojenského cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey.

Do cvičenia sa v sobotu nad Kórejským polostrovom zapoja aj americké nadzvukové bombardéry B-1B, uviedla agentúra Jonhap. Urobia tak prvýkrát od roku 2017.

Cvičenie amerických a juhokórejských jednotiek, ktoré sa začalo v pondelok, malo pôvodne skončiť v piatok, predĺžili ho však do soboty. Obe krajiny to odôvodnili práve správaním sa Severnej Kórey, ktorá počas tohto týždňa vystupňovala svoje hrozby. 

Okrem raketových odpadov Soul v piatok reagoval na 180 preletov severokórejských vojenských lietadiel neďaleko spoločnej hranice. Do vzduchu vyslal svoje vojnové lietadlá vrátane stíhačiek F-35A.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet