Na hlavný obsah

Klimatická konferencia COP27 schválila záverečnú deklaráciu

Rovnako aj pomoc chudobným krajinám.

Klimatická konferencia COP27 schválila záverečnú deklaráciu
Na ilustračnej snímke záber z rokovania na klimatickej konferencii v Egypte. Foto: Twitter/COP27

Zástupcovia štátov sveta sa v nedeľu (20. 11.) na klimatickej konferencii COP27 v Egypte zhodli na záverečnej deklarácii zo samitu.

Predseda konferencie a egyptský minister zahraničia Samí Šukrí dal poklepaním kladivka najavo, že dokument reprezentujúci politickú zhodu na konferencii sa jednomyseľne schválil.Informovala o tom agentúra Reuters.

Dôležitým čiastkovým výsledkom konferencie je dohoda o vytvorení špeciálneho fondu na kompenzáciu škôd spôsobených zmenou klímy obzvlášť zraniteľným krajinám.

Záverečné rozhodnutia

V záverečnom vyhlásení COP27 dve stovky krajín opätovne vyzývajú na „urýchlené“ zníženie emisií skleníkových plynov a potvrdzujú tiež skorší záväzok utlmiť spaľovanie uhlia.

Text sa však nezmieňuje o konci ropy a zemného plynu. Vyhlásenie tak podľa agentúry DPA zostáva za požiadavky mnohých štátov, klimatických aktivistov a ochrancov životného prostredia, ktorí považovali za naliehavé ukončenie závislosti od špinavých zdrojov energie.

V záverečnej deklarácii sa štáty tiež vyzývajú, aby najneskôr do budúcej klimatickej konferencie nezáväzne vylepšili svoje väčšinou nedostatočné plány na ochranu klímy. Budúca konferencia bude na konci budúceho roka v Spojených arabských emirátoch.

„Úpenlivo vás žiadam, aby ste schválili navrhované rozhodnutia, ktoré vám predstavím,“ povedal Šukrí pred skončením záverečnej plenárnej schôdze samitu.

„Svet sa pozerá, vyzývam nás všetkých, aby sme splnili očakávania, ktoré do nás vkladalo svetové spoločenstvo a najmä tí, ktorí sú najzraniteľnejší a napriek tomu prispeli ich klimatickou zmenou najmenej,“ vyhlásil egyptský politik.

Vznik fondu

Následne tlačové agentúry oznámili, že konferencia v egyptskom prímorskom letovisku Šarm aš-Šajch sa prvýkrát dohodla na spoločnom fonde pre narovnanie klimatických škôd spôsobených chudobnejším krajinám. 

Vznik fondu schválilo zhruba 200 štátov v nedeľu ráno. Neskôr sa schválili tiež celkové záverečné vyhlásenie z konferencie.

Chudobnejšie krajiny majú dostávať prostriedky na zmiernenie nezvratných dôsledkov otepľovania Zeme, ako sú čoraz častejšie sucha, záplavy a búrky, ale aj stúpajúca hladina morí a vznik púští.

V závere sa nepíše o konkrétnych sumách, ani o tom, kto bude peniaze poskytovať. Zvýhodnené majú byť krajiny, ktoré sú zvlášť ohrozené, na čo naliehala Európska únia.

Práve spory okolo fondu sa ukázali ako najväčšia výzva na dvojtýždňovej konferencii, ktorá mala pôvodne skončiť už v piatok (18. 11.). Predĺžili ju však bola o 36 hodín.

Drasticky znížiť emisie

Vznik nového fondu najskôr blokovali Spojené štáty, zatiaľ čo skupina známa pod označením G77 zahŕňajúca viac ako 130 rozvojových krajín aj Čínu naliehala na jeho vznik. Po počiatočnej zdržanlivosti sa k snahe pripojila aj Európska únia.

Generálny tajomník OSN António Guterres dohodu na spoločnom fonde na kompenzáciu klimatických škôd označil za „dôležitý krok smerom k spravodlivosti“.

„Určite to nie je dosť, ale je to naliehavo potrebný politický signál na znovuzískanie stratenej dôvery,“ uviedol Guterres vo videoposolstve zverejnenom na twitteri.

Hlas krajín, ktoré klimatická kríza zasiahla najtvrdšie musíme počuť, zdôraznil. Podľa agentúry AFP si však šéf OSN tiež povzdychol, že sa nepresadila ambícia „drasticky znížiť“ emisie.

Tiež podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans dohodu z COP27 označil za nedostatočnú.

Kritizoval záväzky niektorých štátov ohľadom úsilia o obmedzenie rastu teploty. Dohoda podľa neho nenúti veľkých emitentov skleníkových plynov vynakladať dostatočné dodatočné úsilie o urýchlenie znižovania emisií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet