Na hlavný obsah

Kľúčová úroková sadzba rastie aj v Británii

Ide o najvýraznejšie zvýšenie za posledných 33 rokov.

Kľúčová úroková sadzba rastie aj v Británii
Bank of England - budova britskej centrálnej banky. Foto: TASR/AP

Britská centrálna banka v snahe o skrotenie inflácie sprísnila menovú politiku najagresívnejšie za 33 rokov.

Menový výbor Bank of England (BoE) zdvihol kľúčovú úrokovú sadzbu o 75 bázických bodov na tri percentá. To bolo najvýraznejšie zvýšenie kľúčovej sadzby v jednom kroku od roku 1989 a ôsme po sebe.

Dôvodom je vysoká inflácia, ktorá sa v septembri zrýchlila na 10,1 percenta. BoE očakáva, že tempo rastu cien dosiahne vrchol na úrovni 11 % v tomto kvartáli a v strednodobom horizonte zostane nad desiatimi percentami.

BoE tiež varovala, že britská ekonomika sa už nachádza v recesii, ktorá môže trvať až do polovice roka 2024. Zhoršená situácia v ekonomike spôsobí nárast nezamestnanosti, ktorá by koncom roka 2025 mohla dosiahnuť 6,5 %, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s aktuálnymi 3,5 %.

Banka vo svojom vyhlásení uviedla, že pre trvalý návrat tempa rastu cien smerom k jej inflačnému cieľu zrejme bude musieť sadzby ešte zvýšiť. BoE však predpokladá, že ich vrchol bude nižší, než aktuálne počítajú finančné trhy. Trhy pred štvrtkovým (3. 11.) rozhodnutím očakávali, že kľúčová sadzby sa dostane až na okolo 4,75 %.

Úrokové sadzby rastú aj v USA a EÚ

Americká centrálna banka (Fed) v stredu (2. 11.) štvrtý deň po sebe zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o 0,75 percentuálneho bodu. Jej kľúčová úroková sadzba tak dosiahla rozpätie 3,75 až 4 %, čo je najvyššia úroveň za posledných takmer 15 rokov.

Banka naznačila, že v budúcnosti by mohla úrokové sadzby zvyšovať pomalším tempom. Jej šéf Jerome Powell však uviedol, že úrokové sadzby by sa nakoniec mohli vyšplhať na vyššiu úroveň, než sa doteraz predpokladalo. Po týchto slovách americké akcie výrazne oslabili.

Európska centrálna banka (ECB) koncom októbra tiež zvýšila svoju hlavnú úrokovú sadzbu o ďalších 0,75 percentuálneho bodu. Zvýšila ho na dve percentá, čo je najvyššia úroveň od roku 2009.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika