Na hlavný obsah

Koalícia chce znovu zvyšovať daňový bonus. Obce a mestá tvrdia, že prídu o pol miliardy eur

Ide o navýšenie zo 100 na 140 eur.

Koalícia chce znovu zvyšovať daňový bonus. Obce a mestá tvrdia, že prídu o pol miliardy eur
Ilustračná snímka. Foto: Pexels.com

Koalícia chce razantne zvyšovať daňový bonus. V priebehu niekoľkých mesiacov sa tak deje už druhýkrát. Pôvodných sto eur, ktoré vládne strany schválili ešte v rámci takzvaného prorodinného balíka, nestačí. Naopak. Teraz požadujú cifru vo výške 140 eur.

O balíku má pritom o 13. hodine rozhodovať Ústavný súd. Samosprávy tvrdia, že ich štát oberá o pol miliardy eur, a to sa negatívne podpíše na fungovaní miest a obcí. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Razantné navýšenie daňového bonusu zo 100 na 140 eur prináša do parlamentu hnutie OĽANO. Keďže je otvorený takzvaný daňový poriadok, poslanec Milan Kuriak (OĽANO) rovno predkladá túto požiadavku v pléne s dôvetkom, že samosprávy takéto navýšenie ustoja. Musia sa len uskromniť.

„Niektorí starostovia a primátori za dobrých čias mali dostatok peňazí aj na rozkrádanie, na predražovanie zákaziek, a to v obrovských sumách. Keby sa uskromnili, tak dokážu prežiť,“ skonštatoval Kuriak.

Na argumenty ohľadne menšieho rozkrádania a väčšieho šetrenia samospráv reaguje poslanec Peter Osuský (SaS). Pripomína, že menej peňazí pre samosprávy spôsobí výpadky v ich službách od kosenia až po škôlky.

Ak máme tento pohľad, tak, samozrejme, potom je nám ľahko žiť. Zároveň otŕčame ruku k samospráve, aby naše dieťa bolo v škôlke,“ povedal Osuský.

Chýbajúce financie sa im dorovnajú z daní

Zvyšovanie daňového bonusu na dieťa spôsobuje samosprávam výpadky v rozpočtoch, keďže sú financované z dane príjmu pracujúcich. Ľuďom tak zostane v peňaženke viac peňazí, no mestá a obce prídu o viac ako pol miliardy.

„Nikto nekompenzuje 544 miliónov. Ak máte taký geniálny nápad, kompenzujte aj tých 544 miliónov alebo to celé zmietnite zo stola,“ vyjadril sa nezaradený poslanec mimoparlamentného Hlasu-SD Ján Ferenčák.

OĽANO síce pripúšťa, že samosprávy prídu o časť svojich príjmov, no výpadok sa im dorovná, konkrétne z korporátnych daní. Podľa opozície chce však koalícia sanovať mestám a obciam len zvýšenie daňového bonusu zo 100 na 140 eur.

Predchádzajúce zdvojnásobenie, ktoré prijala v lete v rámci rodinného balíka, zostáva vraj bez reakcie.

Presne toto je prípad, ako sa to nemá robiť, ako sa vyrobí problém, ktorý neexistuje. Bagrom sa tu tlačí kadečo a nakoniec sa slávnostne päť minút pred záverečnou zasa nejaký problém čiastočne vyrieši. Takto sa to nedá,“ hovorí šéf finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

O rodinnom balíku rozhoduje od 13. hodiny ústavný súd. Minister financií tvrdí, že navýšenie daňového bonusu s tým nesúvisí. OĽANO však rodinám sľúbilo 200 eur na dieťa a to chce dodržať.

„Vzhľadom na to, že bývalý minister školstva Gröhling (SaS) trucoval a nepripravil krúžkovné, sľúbili sme rodinám s deťmi, že nasledujúce dva roky to budeme vyplácať cez vyššie rodinné prídavky a vyšší daňový bonus,“ dodal šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO).

Hlasovanie koalícia preložila na december, keďže chce o podpore vyjednávať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika