Na hlavný obsah

Kollár nekomentuje rozhodnutie generálneho prokurátora

Remišová či Šipoš ho nevítajú.

Kollár nekomentuje rozhodnutie generálneho prokurátora
Na snímke predseda Národnej rady SR Boris Kollár. Foto: TASR

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) nebude komentovať utorkové (229. 11.) rozhodnutie generálnej prokuratúry (GP) zrušiť obvinenie Robertovi Ficovi (Smer-SD) a ďalšej trojici osôb z kauzy Súmrak.

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí), poslankyňa Národnej rady SR Mária Kolíková (SaS) či šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš toto rozhodnutie nevítajú.

„Nebudem komentovať rozhodnutia Ústavného súdu SR, Najvyššieho súdu SR, okresných súdov ani generálneho prokurátora. Keď vyhodnotil, že nebola dôkazná situácia, tak nemal na výber,“ povedal predseda parlamentu. Podľa jeho slov generálny prokurátor musel urobiť to, čo musel.

„Žilinka opäť pomohol Ficovi a Robertovi Kaliňákovi a pomocou paragrafu 363 im zrušil obvinenie. Nie je to prvýkrát, čo pomocou sporného paragrafu generálny prokurátor pomohol nominantom, či priamo politikom Smeru a Hlasu,“ povedala Remišová.

Podľa nej po kauzách ako únos Vietnamca, zneužívaní paragrafu 363 a nadbiehaní ruskej propagande je najvyšší čas, aby prezidentka podala na Maroša Žilinku disciplinárny návrh.                                                                                                      

Šéf poslaneckého klubu OĽANO Šipoš si myslí, že paragraf 363 je nadužívaný a ukázalo sa, že GP kryje chrbát Ficovi a Kaliňákovi.

„Mňa to veľmi mrzí a my nesmieme prestať bojovať za očistu štátu. Ide o dennodenný boj. Držím palce všetkým vyšetrovateľom, orgánom činným v trestnom konaní, aby bojovali a nevzdávali sa, aby spravodlivosť všetkých zlodejov a ochrancov zlodejov dobehla,“ povedal.

Kritika od Kolíkovej

„Nevítam utorkové rozhodnutie generálneho prokurátora, pretože si myslím, že obvinenie poslanca Fica aj bývalého ministra vnútra Kaliňáka sa malo dostať pred súd. V čase, keď sa malo ukončiť vyšetrovanie, v tomto čase rušiť obvinenie naozaj nie je na mieste,“ povedala Kolíková.

Tu už mal podľa jej slov zasiahnuť nezávislý a nestranný súd. Buď sa mali oslobodiť spod viny, alebo mal mať možnosť súd rozhodnúť, že došlo k spáchaniu viny. Paragraf 363 treba podľa Kolíkovej zúžiť. Treba dať priestor tomu, aby sa korupčné trestné činy dostali čo najskôr na súd.

Mimoparlamentný Hlas-SD rešpektuje rozhodnutie GP. Na tlačovej konferencii to podľa predsedu strany a poslanca Petra Pellegriniho podrobne vysvetlili. „Nám ako politikom neprináleží komentovať rozhodnutie generálneho prokurátora, či je také alebo onaké,“ povedal.

Pellegrini dodal, že rozhodnutie nebudú zneužívať na politickú propagandu. V rámci práce orgánov činných v trestnom konaní však nie je podľa neho všetko s kostolným poriadkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko