Na hlavný obsah

Kompostárne zažívajú nápor, ich náklady na prevádzku rastú

Do kompostárne vo Výčapoch – Opatovciach zváža bioodpad 57 obcí z regiónu.

Kompostárne zažívajú nápor. Bioodpadu je počas jesene najviac. Jeho separovanie narastá. Kým v roku 2020 Slovensko vytriedilo necelých 300 000 ton, vlani to už bolo o takmer 50 000 ton viac. Zároveň rastú náklady na prevádzku kompostární.

Do kompostárne vo Výčapoch – Opatovciach zváža bioodpad 57 obcí z regiónu. V minulosti ročne vyzbierali 4 000 ton, teraz je to trikrát viac. Zberná spoločnosť musela pridať aj zvozy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V minulosti sme zbierali bioodpad len počas vegetačného obdobia. Zo začiatku to bolo raz za tri týždne, potom to bolo raz za 14 dní. V súčasnosti je to každý týždeň,“ povedal Michal Bakita, zástupca Ponitrianskeho združenia obcí pre separovaný zber.

Viac bioodpadu spracuje aj kompostáreň v Nitre. „Je dimenzovaná na nejakých 16 000 ton ročne, momentálne je to nejakých 12 000, takže je tam ešte rezerva,“ dodal Ladislav Peniaško, riaditeľ Nitrianskych komunálnych služieb.

Hoci podiel vytriedeného bioodpadu stúpa, v komunálnom odpade sa stále nachádza pomerne veľký podiel biologicky rozložiteľných odpadov. A to najmä zvyšky z kuchyne, ktoré sa naplno na Slovensku začali triediť len vlani.

Tlak na kompostárne

S množstvom bioodpadov rastie tlak aj na kompostárne. Mnohé na komposte prvé roky po čerpaní eurfondov na výstavbu zarábať nemôžu, iné zas kompost dávajú obyvateľom zadarmo. Rastúce náklady cítia najmä tam, kde využívajú aj technológie na elektrinu.

„Očakávame infláciu na úrovni možno teda 15 %. Takisto pohonné hmoty nám išli hore priemerne o 40 %, porastie minimálna mzda, ale na druhej strane skládka je oveľa drahšia, ako kompostáreň,“ informoval Bakita.

Náklady na zvoz aj nakladanie s odpadmi rastú nielen pri biologickom odpade, ale pri všetkých druhoch. Mnohé samosprávy to preto zohľadnia aj v poplatkoch na budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny