Na hlavný obsah

Kosovo a Srbsko dosiahli dohodu, ktorá ukončí spor o poznávacie značky

Kosovo zastaví kroky súvisiace s preregistráciou vozidiel.

Kosovo a Srbsko dosiahli dohodu, ktorá ukončí spor o poznávacie značky
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Kosovo a Srbsko dospeli v stredu (23. 11.) k dohode zameranej na ukončenie ich takmer dvojročného sporu týkajúceho sa poznávacích značiek vozidiel. Oznámil to v stredu neskoro večer Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Máme dohodu,“ napísal Borrell na twitteri po rokovaniach v Bruseli. Dohodu sprostredkovala Európska únia.

„S veľkým potešením oznamujem, že hlavní vyjednávači z Kosova a Srbska sa s pomocou EÚ dohodli na opatreniach zameraných na to, aby sa vyhli ďalšej eskalácii a aby sa plne sústredili na návrh na normalizáciu vzájomných vzťahov,“ uviedol ďalej šéf diplomacie EÚ.

„Srbsko prestane vydávať poznávacie značky s označením kosovských miest a Kosovo zastaví ďalšie kroky súvisiace s preregistráciou vozidiel,“ napísal Borrell na margo dohody. Dodal, že v najbližších dňoch pozve obe strany na rokovania o ďalších krokoch zameraných na normalizáciu ich vzťahov.

Za „namáhavú prácu“ vedúcu k dosiahnutiu dohody poďakoval Borrell obom zúčastneným stranám aj osobitnému predstaviteľovi EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslavovi Lajčákovi, ktorý ich rokovaniam predsedal.

Dohodu privítali aj Spojené štáty. Obe krajiny zároveň vyzvali, aby sa ďalej snažili o normalizáciu vzájomných vzťahov.

„Obe strany dnes s podporou EÚ urobili obrovský krok smerom k zabezpečeniu mieru a stability v celom regióne,“ uviedol v stredu hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet