Na hlavný obsah

Kosovo o dva dni odložilo začiatok pokutovania vodičov so srbskými značkami

O odklad žiadali USA aj Únia.

Kosovo o dva dni odložilo začiatok pokutovania vodičov so srbskými značkami
Vlajka Kosova a Srbska. Foto: Unsplash/Koláž RTVS

Kosovo odložilo v utorok (22. 11.) o ďalších 48 hodín začiatok pokutovania vodičov, ktorí si na vozidlách ešte stále nevymenili srbské poznávacie značky za nové kosovské. O odklad tohto opatrenia Prištinu žiadali Spojené štáty aj Európska únia pre obavy, že takýto krok by mohol vyvolať etnické násilie, informuje agentúra Reuters.

Kosovský premiér Albin Kurti v noci na utorok na twitteri ohlásil dvojdňový odklad začiatku pokutovania. „Prijímam žiadosť o 48-hodinový odklad. Teším sa, že počas nasledovných dvoch dní nadviažem spoluprácu s USA a EÚ pri hľadaní riešenia,“ uviedol.

Kosovská polícia predtým informovala, že pokuty by sa mali začať udeľovať v utorok od 08.00 h rána miestneho času. Odhadla pritom, že sa dotknú približne 10 000 vodičov.

Prištine sa s Belehradom v pondelok (21. 11.) v Bruseli na mimoriadnych rokovaniach sprostredkovaných Európskou úniou nepodarilo uvedený spor vyriešiť dosiahnutím dohody.

Srbský prezident Aleksandar Vučič povedal, že Srbsko prestane vydávať alebo obnovovať platnosť poznávacích značiek pre severnú časť Kosova. Zároveň však vystríhal pred eskaláciou napätia. „Situácia je veľmi náročná, na pokraji konfliktu,“ povedal odvolávajúc sa na informácie od tajných služieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet