Na hlavný obsah

Kremeľ priznal, že chce útokmi na infraštruktúru donútiť Kyjev k rokovaniam

Útoky zameriavajú tak, aby ovplyvnili ich vojenský potenciál.

Kremeľ priznal, že chce útokmi na infraštruktúru donútiť Kyjev k rokovaniam
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kremeľ priznal, že chce útokmi na ukrajinskú infraštruktúru donútiť prezidenta Volodymyra Zelenského k rokovaniam. S odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova o tom informoval denník Ukrajinská pravda.

Denník citoval Peskovo vyjadrenie z rozhovoru poskytnutého agentúre Interfax. Putinov hovorca podľa neho vyhlásil, že raketové údery na Ukrajine sú zamerané na takú infraštruktúru, ktorá „priamo či nepriamo súvisí s ich vojenským potenciálom“.

Nedostatok elektriny a tepla v mnohých ukrajinských oblastiach sú podľa Peskova dôsledkom toho, že kyjevské úrady odmietajú vyjednávať.

Kyjev dlhodobo deklaruje, že je ochotný rokovať s Moskvou o prímerí iba pod podmienkou, že sa ruské sily úplne stiahnu z Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (15. 11.) vo videoprejave na summite G20 uviedol, že prišiel čas zastaviť vojnu na Ukrajine, čo by sa malo stať na základe ním navrhnutého plánu.

Vojna by sa podľa neho mala skončiť „spravodlivo“ a na základe Charty OSN a medzinárodného práva. Zelenskyj pritom zopakoval, že Rusku nemožno dôverovať. Po Zelenského prejave nasledovali doteraz najsilnejšie ruské vzdušné útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Ukrajina už niekoľkokrát zopakovala, že rozhovory neodmieta, nechce ale rokovania založené na ruských ultimátach. Začiatkom októbra ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal nariadenie, ktoré znemožňuje diplomatické rokovania ukrajinských predstaviteľov menovite s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet