Na hlavný obsah

Kúpele Sliač dostali počas pandémie finančnú pomoc, no musia ju vrátiť

Ide o státisíce eur.

Kúpele Sliač dostali počas pandémie finančnú pomoc, no musia ju vrátiť
Počas pandémie dostali finančnú pomoc, no musia ju vrátiť. Ústredie práce žiada od Kúpeľov Sliač naspäť státisíce eur. Foto: RTVS

Počas pandémie dostali finančnú pomoc, no musia ju vrátiť. Ústredie práce žiada od Kúpeľov Sliač naspäť státisíce eur, ktoré im samo vyplatilo. Tvrdí, že pre čerpanie pandemickej pomoci nespĺňali podmienky. Peniaze by mali vrátiť aj ďalší zamestnávatelia.

Aby zamestnávatelia počas prvej vlny pandémie koronavírusu nemuseli prepúšťať, mohli požiadať štát o finančnú pomoc. Kúpele Sliač takto získali takmer 400 000 eur, vďaka čomu udržali asi 125 pracovných miest. Teraz musia peniaze vrátiť.

„Pri kontrolách sa neskôr zistilo, že niektorí zamestnávatelia nespĺňali podmienky,“ uviedla Barbara Túrosová, hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Pokiaľ by sme hneď od začiatku vedeli, že na to nemáme zdroje, tak by sme museli prepustiť podstatne viac ľudí. V princípe by to určite ohrozilo existenciu týchto kúpeľov,“ hovorí Martin Beňuch, riaditeľ Kúpeľov Sliač.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ústredie práce argumentuje, že pomoc bola určená pre súkromný sektor. Majoritným vlastníkom kúpeľov Sliač je štát – cez svoju firmu MH Manažment. Trvá na tom, že úrad práce celú situáciu po právnej stránke neposudzuje správne.

„Uznesením vlády sa za oprávneného žiadateľa v rámci projektu Prvá pomoc považuje výhradne zamestnávateľ, ktorý nie je subjektom verejnej správy,“ skonštatovala Túrosová.

„Dohoda uzatvorili 19. mája 2020. Avšak kúpele zapísali do zoznamu subjektov verejnej správy až v januári 2021. Podľa nášho názoru majú kúpele Sliač právo na poskytnutý príspevok,“ vyhlásila Andrea Devánová, manažérka marketingu a komunikácie, MH Manažment.

Riaditeľ kúpeľov hovorí o neférovosti a znevýhodnení. Peniaze zatiaľ nevrátili a odvolali sa.
Rovnako ako aj Kúpele Dudince, či Liečebný ústav v Kováčovej. Ten by mal vrátiť viac ako pol milióna eur. Vyjadriť sa chcú až po odvolaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny