Na hlavný obsah

Pozor na zvýšenú aktivitu podvodníkov pred Vianocami

Podvodníci sú stále vynaliezavejší.

Pozor na zvýšenú aktivitu podvodníkov pred Vianocami
Na ilustračnej snímke balík. Foto: Unsplash

Kuriérska spoločnosť DPD upozorňuje na zvýšenú aktivitu podvodníkov. Pozornosť by mali zákazníci internetových obchodov zvýšiť najmä pred blížiacimi sa sviatkami. Podvodníci, ktorí sa snažia zneužiť ich dôveru, sú totiž stále vynaliezavejší.

Podľa nej prudký nárast ľudí nakupujúcich na internete pred Vianocami bude lákať aj podvodníkov, ktorí chcú zneužiť nepozorných zákazníkov.

Metódy, ktoré používajú podvodníci na oklamanie ľudí na internete, sú stále prepracovanejšie. Potenciálne obete oslovujú prostredníctvom emailov, či SMS správ, pričom zneužívajú mená a vizuál napríklad bánk, platobných spoločností alebo kuriérskych firiem.

„Pokusy o podvody sú niekedy ťažko rozoznateľné od oficiálnej komunikácie, napríklad kuriérskych firiem. Vizuál, ktorý sa snaží ľudí oklamať, je často verná kópia originálu. Veľmi dôležitý rozdiel je však v tom, kam človeka nasmerujú odkazy v správe,“ priblížil generálny riaditeľ spoločnosti Peter Pavuk.

Oficiálne vyzerajúci email môže pôsobiť dôveryhodne, link v podvodnej správe však presmeruje zákazníka na stránku, ktorá sa snaží pod zámienkou získať jeho platobné údaje. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko