Na hlavný obsah

Kyjev má vraj dôkaz o ruskej stope pri výbuchu rakety v Przewodówe

Zároveň žiada o prístup k miestu nešťastia.

Kyjev má vraj dôkaz o ruskej stope pri výbuchu rakety v Przewodówe
Miesto, kde dopadla raketa. Foto: Twitter

Ukrajina žiada o okamžitý prístup k miestu výbuchu rakety v poľskej obci Przewodów a tvrdí, že v súvislosti s týmto incidentom má dôkazy o „ruskej stope“.

V stredu (16. 11.) to uviedol predseda ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov. Informovala o tom britská spravodajská stanica Sky News.

„Obhajujeme spoločné preskúmanie incidentu dopadu rakety v Poľsku. Odovzdáme dôkaz o ruskej stope, ktorý máme,“ napísal Danilov na sociálnej sieti twitter.

Dodal, že od spojencov očakávajú informácie, na základe ktorých došli k záveru, že na poľské územie dopadla raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany.

„Ukrajina žiada o okamžitý prístup k miestu výbuchu pre predstaviteľov (ukrajinského) ministerstva obrany a Štátnej pohraničnej stráže Ukrajiny (DPSU),“ uviedol.

Duda v stredu vyhlásil, že utorkový (15. 11.) dopad rakety na poľské územie bol zrejme nehodou a nešlo o zámer. Podľa jeho slov išlo o raketu ukrajinskej obrany.

„Je najpravdepodobnejšie, že to bola raketa ruskej výroby, zrejme typu S-300 vyrobená v 70. rokoch,“ citoval poľského prezidenta denník Rzeczpospolita.

Utorkový incident podľa všetkého nebol zámerným útokom ani podľa generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga. Ten povedal, že Aliancia nemá žiadne indície, že by sa Rusko chystalo napadnúť NATO.

Spolupráca aj so Spojenými štátmi

Poľský prezident Andrzej Duda k tomu povedal, že s ukrajinskou účasťou na vyšetrovaní by okrem Poľska musel súhlasiť aj Spojené štáty.

USA už v utorok (15. 11.) ponúkli svoju podporu pri vyšetrovaní a Varšava ponuku prijala, pripomenul prezident. Duda podľa agentúry PAP tiež uviedol, že na mieste incidentu už pracujú poľskí a americkí vyšetrovatelia.

„Americký prezident Joe Biden navrhol po utorkovej noci spoločný postup, spojenecký postup. Ak by ktokoľvek mal byť pripustený k tomuto postupu, vyžadovalo by sa to obojstrannou zhodou. Jedine tak sa na to môžeme pozerať,“ vysvetlil Duda na tlačovej konferencii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet