Na hlavný obsah

Kyjev prešetruje videá, ktoré údajne ukazujú vraždu ruských vojnových zajatcov

Podoljak tvrdí, že majú plnú verziu a nejde o popravu.

Kyjev prešetruje videá, ktoré údajne ukazujú vraždu ruských vojnových zajatcov
Na ilustračnej snímke ruskí vojaci. Foto: Twitter/Reuters

Z úplnej verzie videí, ktoré podľa Moskvy zobrazujú popravu ruských zajatcov Ukrajincami, jasne vyplýva, že niektorí z týchto Rusov na Ukrajincov zaútočili.

V rozhovore s ruským novinárom Oleksandrom Pľuščovovom to povedal zástupca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

Dodal, že Kyjev má túto verziu k dispozícii v plnej verzii. Ukrajinský predstaviteľ zdôraznil, že podľa neho videozáznam zachytáva bežný vojenský stret a nie popravu zajatcov.

Čo obsahujú videá?

Ruské ministerstvo obrany v súvislosti so zverejnenými videami minulý týždeň obvinilo ukrajinskú armádu z brutálnej popravy väzňov.

Na záberoch, ktoré od minulého týždňa kolujú po internete, však nie je priamo vidieť zabitie väzňov. V jednom z videí je vidieť, ako sa ruskí vojaci vzdávajú Ukrajincom a ležia na zemi, načo jeden z Rusov spustí paľbu.

Na ďalšom videu, natočenom zhora, je vidieť asi 11 mužov, pravdepodobne mŕtvych. Tí ležia na zemi na rovnakom mieste, kde ležali muži na prvom zázname. Americký denník The New York Times uviedol, že overil pravosť videí.

„Pri sledovaní len časti videa by človek mohol nadobudnúť dojem, že pri kapitulácii (Rusov) boli porušené Ženevské konvencie. Keď si však pozriete celé video, je jasné, že časť ruských vojakov sa skutočne chystala vzdať, ale časť z nich začala strieľať na Ukrajincov,“ povedal Podoljak.

Ukrajinský predstaviteľ dodal, že kým trvá hrozba zo strany vzdávajúcich, nepovažujú sa považovaní za vojnových zajatcov.

Podoljak uviedol, že ukrajinské orgány objasnia udalosti v blízkej budúcnosti na základe úplnej verzie videozáznamu.

„Máme plnú verziu videa, dôležitý je aj nezostrihaný záver. Podľa toho, čo sa doteraz ukázalo, sú tam nejakí ľudia ležiaci (na zemi) a potom zrazu ležia v kalužiach krvi,“ uviedol ukrajinský predstaviteľ.

Povedal, že plná verzia ukazuje lepšie ako doteraz zverejnené zábery – dvaja Rusi zaútočili na Ukrajincov, ktorí ich obkľúčili.

Ukrajina plánuje vyšetriť udalosti, ktoré sa zachytili vo videách, dodal Podoljak. Ukrajinská prokuratúra už v súvislosti s videami začala trestné stíhanie, informovala spravodajská webová stránka Meduza.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet