Na hlavný obsah

Kyjev tvrdí, že do Ruska bolo unesených najmenej 11 000 ukrajinských detí

V skutočnosti ich môže byť ešte viac.

Kyjev tvrdí, že do Ruska bolo unesených najmenej 11 000 ukrajinských detí
Ilustračná snímka detí. Foto: Unsplash

Ukrajina hľadá medzinárodnú pomoc pri vrátení tisícok detí, ktoré na základe tvrdení Kyjeva uniesli do Ruska. Ide o najmenej 11 000 detí, ktorých mená sú známe.

Upozornil na to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas pravidelného videopríhovoru v noci na utorok (15. 11.). Informovala o tom agentúra DPA. „Sú to však len tie deti, o ktorých vieme. V skutočnosti ich bolo unesených viac,“ podotkol.

Vedúci Zelenského kancelárie v Kyjeve Andrij Jermak v pondelok (14. 11.) v súvislosti s touto otázkou vystúpil na veľkej online konferencii, na ktorej sa zúčastnil aj generálny tajomník OSN António Guterres i veľvyslanci krajín skupiny G20.

„Naším cieľom je zastaviť únosy alebo deportácie detí z Ukrajiny do Ruskej federácie,“ povedal Jermak. Musí sa podniknúť všetko pre to, aby sa tieto deti vrátili späť a opätovne sa zjednotili so svojimi rodinami.

Ruská armáda i ruské úrady potvrdzujú, že deti z Ukrajiny prevážajú do Ruska, píše DPA. Tvrdia pritom, že deti prevážajú do bezpečia z bojových zón či prišli do Ruska na liečenie alebo zotavenie. Objavili sa pritom aj správy, že ukrajinské deti v Rusku ponúkajú na adopciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet