Na hlavný obsah

Kyjev vyšetruje zábery, na ktorých podľa Moskvy Ukrajinci popravili ruských vojakov

Názory oboch strán sa líšia.

Kyjev vyšetruje zábery, na ktorých podľa Moskvy Ukrajinci popravili ruských vojakov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinské úrady vyšetrujú zábery, ktoré podľa Ruska zachytávajú popravu desiatich ruských vojnových zajatcov.

Podľa poradcu prezidentskej kancelárie a ukrajinského ombudsmana zábery naznačujú, že ruskí vojaci predstierali, že sa vzdávajú, aby mohli na ukrajinských vojakov zaútočiť.

„Samozrejme, že ukrajinské úrady video vyšetrujú,“ povedala stanici CNBC ukrajinská vicepremiérka pre európsku a euroatlantickú integráciu Olha Stefanišynová.

Je však podľa nej „vysoko nepravdepodobné“, že zábery zodpovedajú tvrdeniam Moskvy. Ukrajinskí vojaci majú podľa vicepremiérky priamy rozkaz zajať čo najviac ruských vojakov, aby ich mohol Kyjev vymeniť za zajatých Ukrajincov.

Reakcie oboch táborov

Video tento týždeň zdieľali ruské účty na sociálnych sieťach. Na neoverených záberoch sú údajne ruskí vojaci, ktorí ležia na zemi po tom, čo sa vzdali mužom so žltými páskami na pažiach.

Následne zaznie streľba a video ukáže nehybné telo. Nevie sa však, kto a kedy video, ktoré podľa BBC vzniklo pri obci Makijivka v západnej časti Luhanskej oblasti, nakrútil.

Ruské ministerstvo obrany v piatok (18. 11.) incident na záberoch označilo za „brutálnu vraždu“ a „vojnový zločin“.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč povedal, že sa podľa záberov zdá, že jeden z údajných ruských vojakov sa rozhodol na ukrajinských vojakov zaútočiť.

„Ak sa rozhodnete vzdať a potom zničohonič popadnete svoju zbraň, tak nie ste hrdina, ktorý vzdoruje, ale páchate vojnový zločin,“ povedal Arestovyč.

„Nevieme – a z tohto videa to nie je jasné – ako sa tí, ktorí ležali na zemi, alebo niektorí z nich zachovali a v akom prostredí zomreli,“ dodal poradca.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec sa na telegrame vyjadril v podobnom duchu, napísal ruskojazyčný server BBC. Podľa neho možno z útržkov videa usúdiť, že vojnový zločin spáchali Rusi. A to pod zámienkou, že sa ukrajinským vojakom vzdávajú, začali paľbu.

„V takom prípade nemožno ruských vojakov považovať za vojnových zajatcov, pretože bojujú. Opätovať paľbu nie je vojnovým zločinom. Naopak tí, ktorí chcú využiť ochranu medzinárodného práva, aby zabíjali, by sa mali potrestať,“ napísal ombudsman.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet