Na hlavný obsah

Laureátovi Nobelovej ceny Biaľackému hrozí 12-ročné väzenie

Obvinený je z pašovania peňazí na financovanie opozičnej skupiny v Bielorusku.

Laureátovi Nobelovej ceny Biaľackému hrozí 12-ročné väzenie
Na archívnej snímke z roku 2011 bieloruský aktivista v oblasti ľudských práv a líder prominentnej ľudskoprávnej skupiny Viasna Ales Biaľacki. Foto: TASR/AP

Väznenému bieloruskému aktivistovi Alesovi Biaľackému, ktorý sa tento rok stal spolulaureátom Nobelovej ceny za mier, hrozí v jeho vlasti až 12-ročné väzenie.

Obvinený je z toho, že do Bieloruska pašoval peniaze s cieľom financovať tamojšie opozičné skupiny. Podľa agentúry AFP to v pondelok (28. 11.) oznámila bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna, ktorú Biaľacki založil.

Viasna uviedla, že rovnakým obvineniam ako Biaľacki čelí aj niekoľko ďalších aktivistov. „Hrozí im sedem až dvanásť rokov vo väzení,“ dodala organizácia.

Biaľackému prestížnu Nobelovu cenu za mier udelili v októbri. Spolu s ním ju získala i ruská ľudskoprávna organizácia Memorial a ukrajinská ľudskoprávna organizácia Centrum pre občianske slobody.

Ocenenie získali za úsilie, ktoré vynakladajú v oblasti „ľudských práv, demokracie a mierového spolužitia (troch) susediacich krajín – Bieloruska, Ruska a Ukrajiny“.

Nobelovu cenu za mier laureátom odovzdajú na ceremónii, ktorá sa uskutoční 10. decembra v Osle. Biaľackého tam má zastupovať jeho manželka Natalľa Pinčuková.

Biaľackého uväznili po rozsiahlych demonštráciách, ktoré vypukli v Bielorusku po sporných prezidentských voľbách v roku 2020. V tých oficiálne zvíťazil Alexandr Lukašenko, medzinárodne spoločenstvo ich však označilo za podvod.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet