Na hlavný obsah

Lavrov: Západ sa snaží militarizovať juhovýchodnú Áziu

A to vraj v snahe obmedziť vplyv Moskvy a Pekingu

Lavrov: Západ sa snaží militarizovať juhovýchodnú Áziu
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v nedeľu (13. 11.) vyhlásil, že Západ „militarizuje“ juhovýchodnú Áziu v snahe obmedziť vplyv Moskvy a Pekingu. Vyjadril sa tak na tlačovej konferencii na záver samitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v kambodžskom meste Phnom Pénh. Informovala o tom agentúra Reuters.

Lavrov kritizoval USA za ich konanie v regióne, ktorý Rusko aj Západ považujú za potenciálny priestor strategických geopolitických bojov v nadchádzajúcich desaťročiach.

„Spojené štáty a ich spojenci v NATO sa snažia ovládnuť tento priestor,“ povedal Lavrov novinárom na letisku v Kambodži pred odletom na samit G20 na Bali.

Stratégia šéfa Bieleho domu Joea Bidena v oblasti Indo-Pacifiku je podľa neho pokusom obísť „inkluzívne štruktúry“ pre regionálnu spoluprácu. Jej súčasťou má byť „militarizácia tohto regiónu so zjavným zameraním sa na obmedzenie ruských a čínskych záujmov v Ázijsko-pacifickom regióne“.

Slobodný a otvorený Indo-Pacific?

Biden lídrom juhovýchodnej Ázie na samite povedal, že Washington sa zaviazal vybudovať „Indo-Pacific, ktorý je slobodný a otvorený, stabilný a prosperujúci a odolný a bezpečný“.

Reuters píše, že šéf Kremľa Vladimir Putin vykresľuje Rusko a Čínu ako lídrov v globálnom boji proti postsovietskej celosvetovej dominancii Washingtonu a Západu. Spojené štáty označujú Čínu a Rusko za dve hlavné globálne hrozby.      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet