Na hlavný obsah

Lekárom v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach došla trpezlivosť

Výpoveď podala k 1. decembru až polovica.

Na snímke Detská fakultná nemocnica (DFN) Košice.
Na snímke Detská fakultná nemocnica (DFN) Košice.Foto: TASR

Výpovede podali aj lekári v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v Košiciach. Došla im trpezlivosť pre dlhodobo nevyhovujúci stav na oddeleniach. Sťažujú sa aj rodičia chorých detí, ktorí v bojových podmienkach prežívajú aj niekoľko mesiacov.

V košickej Detskej fakultnej nemocnici sú nevyhovujúce podmienky najmä na hematológii, onkológii a oddelení neonatologickej intenzívnej medicíny.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Oddelenie detskej onkológie od roku 2002, čiže 20 rokov, funguje v tých istých priestoroch, nepreložila sa tam jedna priečka okrem vymaľovania sa neudialo nič!“ povedala primárka detskej onkológie a hematológie Viktória Halušková.

Problémy s kapacitou

Pacientov pribúda čoraz viac a kapacita izieb už nestačí.

„Primári musia zvažovať, koľko detí príjmu, koľko rodičov príjmu, čo je veľmi dôležite hlavne u deti, ktoré sú smrteľne choré. Odmietnuť takéhoto rodiča je neprípustne pre primára. Takže naozaj zápasia s priestorom,“ uviedol riaditeľ DFN v Košiciach Andrej Koman.

Na neonatológii zase zatekajú steny a klimatizácia je nefunkčná. Nemocnica potrebuje tieto oddelenia opraviť a kapacity navýšiť. Na kompletnú rekonštrukciu by však potrebovala 37 miliónov eur. Získať ich chcela z plánu obnovy a odolnosti.

„Bohužiaľ nedošlo k naplneniu našich očakávaní. Toto vyústilo aj v požiadavku štrajkujúcich lekárov,“ dodal Koman.

Aj preto k 1. decembru podala z detskej fakultnej nemocnice výpoveď až polovica lekárov.

„O projekte rekonštrukcie detskej onkológie v Košiciach je rezort informovaný a spoločne s vedením nemocnice hľadá spôsoby, ako ho financovať,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva v stanovisku.

DFN vyzýva vládu, aby jej uvoľnila investície na nadstavbu a rekonštrukciu onkológie a hematológie. Izby pacientov by prerobili tak, aby spĺňali minimálne hygienické štandardy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny