Na hlavný obsah

Lekárski odborári nechcú SLK za mediátora na rokovaniach s vládou

Samotnú ponuku na mediátora neodmietajú.

Lekárski odborári nechcú SLK za mediátora na rokovaniach s vládou
Na snímke predstavitelia Lekárskeho odborového združenia. Foto: TASR

Lekárski odborári odmietli mediáciu od Slovenskej lekárskej komory (SLK) na rokovaniach s vládou. Samotnú ponuku na mediátora neodmietajú. Informoval o tom šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

„Túto rolu musí vykonávať nezávislý mediátor a SLK sa už verejne vyjadrila proti požiadavkám lekárov vo výpovediach,“ povedal.

Poukázal, že SLK v minulosti napriek nesúhlasu LOZ napadla legislatívu o mzdách sestier na ústavnom súde, pričom riešenie ich platovej otázky majú lekári aj medzi svojimi požiadavkami. Považuje to preto za konflikt záujmov.

Zástupcovia SLK ponúkli na piatkovom (25. 11.) stretnutí na ministerstve zdravotníctva vláde úlohu mediátora v rokovaní s lekárskymi odborármi. Premiér Eduard Heger (OĽANO) ponuku privítal.

Rokovanie nakoniec bez mediátora

Sobotňajšie (26. 11.) rokovanie s lekárskymi odborármi na Úrade vlády SR bude bez mediátora. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti.

Akceptuje, že odborári nechcú za mediátora SLK. Deklaroval tiež, že vláda neplánuje ustúpiť od návrhu na stabilizačný príspevok pre zdravotníkov.

„Akceptujem nesúhlas s mediáciou SLK, lebo sa chcem dohodnúť v záujme ochrany pacientov. Rokovanie s LOZ sa tak uskutoční zajtra na úrade vlády bez mediátora,“ spresnil.

Vysvetlil, že odborári odmietli mediáciu SLK preto, že bývalé vedenie komory malo podľa nich spôsobiť napätie medzi lekármi a sestrami. „Lekárske odborové združenie naozaj nemusí mať obavy o sestry. Vláda si nesmierne váži ich prácu, uvedomuje si ich nedostatok a neplánuje ustúpiť od návrhu na stabilizačný príspevok. Na ten dostala z radov sestier pozitívnu odozvu,“ dodal.

Vláda a lekárski odborári budú na úrade vlády v sobotu rokovať od 14.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko