Na hlavný obsah

Lieky proti zvýšenému cholesterolu budú dostupnejšie

Navyše ich od februára budú môcť predpísať všeobecní lekári.

Zvýšený cholesterol nebolí, no môže zabíjať. Existujú však účinné lieky. Od februára budú pre pacientov oveľa dostupnejšie. Budú ich môcť predpisovať aj všeobecní lekári.

Zvýšená hladina cholesterolu patrí k najvážnejším rizikovým faktorom rozvoja srdcovo-cievnych ochorení. Cholesterol totiž upcháva cievy.

„Upchanie krvných ciev znamená kardiovaskulárnu príhodu, infarkt, cievnu mozgovú príhodu, zhoršené prekrvenie končatín,“ vysvetlila prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti Eva Goncalvesová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Cholesterol sa lieči statínmi, ezetimibom a ich kombináciami. V malých množstvách ich môžu predpísať aj všeobecní lekári. No ak sú potrebné vyššie dávky, pacient musí ísť k špecialistovi. Toto obmedzenie kategorizačná komisia zrušila.

„Pre pacientov to je veľmi pozitívna správa, pretože už budú môcť chodiť len k svojmu všeobecnému lekárovi. Ten ich bude manažovať, všeobecný lekár je najdostupnejší, pozná svojich pacientov,“ hovorí odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková.

Túto kompetenciu dostanú všeobecní lekári od februára. Aj keď rozhodnutie padlo už na začiatku novembra. Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Róbert Babeľa tvrdí, že tento čas slúži na to, aby sa rozhodnutie dostalo do distribučných spoločností a do firiem. Tie majú zabezpečiť dostupnosť lieku.

Goncalvesová verí, že tento krok povedie k zníženie počtu predčasných úmrtí pacientov. Týmto sa jeden problém už vyriešil. No všeobecní lekári majú aj ďalšie požiadavky na zvýšenie kompetencií. Ministerstvo hovorí, že ich bude riešiť v rámci pripravovanej reformy ambulantnej siete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko