Na hlavný obsah

Lula bude bojovať proti zmene klímy a odlesňovaniu

Vyjadril sa tak na konferencii COP27.

Lula bude bojovať proti zmene klímy a odlesňovaniu
Víťaz brazílskych prezidentských volieb Luiz Inacio Lula da Silva. Foto: TASR/AP

Boj proti zmenám klímy a odlesňovanie Amazónie bude prioritou brazílskej vlády. Na konferencii OSN o zmene klímy COP27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu to v stredu (16. 11.) povedal čerstvo zvolený budúci brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Vyzval tiež na zriadenie osobitného fondu na pokrytie škôd spôsobených klimatickou zmenou.

„Chcel by som oznámiť, že úsilie v boji proti zmene klímy bude mať v mojej budúcej vláde výsadné postavenie,“ citoval nadchádzajúceho brazílskeho prezidenta denník The Guardian.

„Za prioritu budeme považovať boj proti odlesňovaniu všetkých našich biómov a zvrátime roky predchádzajúcich vlád,“ povedal s odvolaním sa na končiaceho brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara.

Za Bolsonarovej vlády prudko vzrástlo odlesňovanie amazonského dažďového pralesa. „Bez chránenej Amazonie neexistuje pre svet klimatická bezpečnosť,“ dodal Lula.

Uviedol tiež, že bohaté štáty musia splniť svoje skoršie sľuby, v ktorých sa zaviazali poskytovať 100 miliárd dolárov ročne pre boj s klimatickými zmenami.

Svet podľa neho potrebuje viac prostriedkov na riešenie problému, ktorý „vytvorili bohaté krajiny, ale ktorý neúmerne pociťujú tí najzraniteľnejší“. „Budeme hľadať finančné mechanizmy, ako zastaviť postupujúce globálne otepľovanie,“ povedal Lula.

Lula ďalej navrhol usporiadať samit amazonských krajín, ktorý by mal prispieť ku koordinácii rozvoja tohto regiónu. Chce tiež, aby sa Brazília stala v roku 2025 hostiteľom klimatickej konferencie COP30.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet