Na hlavný obsah

MAAE: Ukrajina nevykonáva žiadne jadrové aktivity

Z prípravy špinavej bomby obviňuje Kyjev Moskva.

MAAE: Ukrajina nevykonáva žiadne jadrové aktivity
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) pri kontrole v troch ukrajinských zariadeniach nenašli známky toho, že by Kyjev pripravoval takzvanú špinavú bombu. Z toho Ukrajinu vinilo Rusko, inšpekciu MAAE vykonala na žiadosť Kyjeva.

„Naše doterajšie technické a vedecké vyhodnotenie výsledkov nepreukázalo žiadne známky neohlásených jadrových aktivít a materiálov na troch (kontrolovaných) miestach,“ uviedol vo vyhlásení šéf MAAE Rafael Grossi.

Inšpektori v rámci kontroly navštívili Inštitút pre jadrový výskum v Kyjeve, ťažobný a spracovateľský závod v meste Žovti Vody v Dnepropetrovskej oblasti a strojársky závod v Dnipre.

Rusko tento rok vo februári začalo inváziu na Ukrajinu. Od druhej polovice októbra ruskí predstavitelia tvrdia, že Ukrajina sa chystá použiť takzvanú špinavú bombu. To je zbraň, ktorá spôsobí rádioaktívne zamorenie rozmetaním rádioaktívneho materiálu pomocou bežnej trhaviny.

Západ tieto obvinenia označil za falošné. Kyjev uviedol, že pôsobia dojmom, že Moskva plánuje vykonať útok špinavou bombou sama a vinu následne zvaliť na Ukrajinu.

Šéf MAAE Grossi zdôraznil, že agentúra je aj naďalej pripravená vykonať ďalšie inšpekcie. A tým doložiť, že Ukrajina nevykonáva neohlásené jadrové aktivity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet