Na hlavný obsah

Maďarská vláda je presvedčená, že eurofondy prídu v priebehu budúceho roka

Na to však musia stále splniť sériu podmienok.

Maďarská vláda je presvedčená, že eurofondy prídu v priebehu budúceho roka
Na ilustračnej snímke vlajka Maďarska. Foto: Pixabay

V Budapešti nehovoria o zmrazení eurofondov, ale o pozastavení platieb. Vláda verí, že peniaze prídu do Maďarska v priebehu budúceho roka.

Napriek hrozivo znejúcemu výrazu „zmraziť“ peniaze pre Maďarsko z európskych fondov, v Budapešti preferujú presnejší výraz – pozastaviť platby. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek.

Vláda teraz vyjadruje presvedčenie, že všetky peniaze prídu do Maďarska v priebehu budúceho roka. No a najpozitívnejšia je správa, že Európska komisia oficiálne schválila maďarský plán obnovy.

„Stredajšie (30. 11.) bruselské rozhodnutie je iba návrhom Komisie pre radu ministrov financií, ktorá by sa mala zísť a definitívne rozhodnúť pravdepodobne 12. decembra,“ spresnil minister zodpovedný za regionálny rozvoj a eurofondy Tibor Navracsics.

Komisia che schváliť maďarský plán obnovy

Tamojšej vláde spôsobuje radosť jedna vec. Maďarský národný plán obnovy navrhuje Komisia schváliť, zdôraznil Navracsics. Pripustil, že schvaľovanie plánu zatiaľ nebude znamenať, že Maďarsko bude mať k dispozícii takmer 6 miliárd eur.

K tomu, aby z nich bolo možné čerpať, treba splniť ešte sériu podmienok, o ktorých však obe strany rokujú permanentne. Horšia je situácia s fondom na obnovu menej rozvinutých regiónov.

Z tejto sumy asi 65 percent, čiže zhruba 7 a pol miliardy eur Komisia navrhuje pozastaviť. Ich uvoľnenie sa má spojiť ešte s intenzívnou zákonodarnou prácou v maďarskom parlamente. Termín je však stanovený na koniec marca, čo si vláda trúfne splniť.

„A tak v priebehu roka 2023 sa Maďarsko dostane k zdrojom Európskej únie v stopercentnej miere,“ vyjadril presvedčenie Navracsics.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál