Na hlavný obsah

Maďarsko stále odmieta spoločné pôžičky EÚ na podporu Ukrajiny

Eurokomisia chce Ukrajine poskytnúť 18 miliárd eur.

Maďarsko stále odmieta spoločné pôžičky EÚ na podporu Ukrajiny
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Petr Švancara

Maďarská vláda v pondelok (14. 11.) potvrdila, že je proti tomu, aby si Európska únia spoločne požičiavala na finančnú pomoc Ukrajine v budúcom roku, ako navrhuje Európska komisia (EK). Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó uviedol, že Budapešť odmieta spoločné zadlžovanie, ale môže Kyjev podporovať priamo.

Český minister zahraničných vecí Ján Lipavský naznačil, že postoj Maďarska súvisí so snahou krajiny dostať sa k zablokovaným únijným prostriedkom.

Pokračovanie takzvanej makrofinančnej pomoci Ukrajine bolo jednou z tém schôdzky únijných ministrov necelý týždeň po tom, čo EK navrhla systém podpory na budúci rok.

Plán počíta s tým, že Komisia by si, podobne ako doteraz, na tento účel požičiavala na finančných trhoch v mene celej EÚ. Celkovo by poskytla Kyjevu 18 miliárd eur. Návrhom sa teraz zaoberajú členské krajiny a Európsky parlament.

Szijjártó už pred zverejnením návrhu EK dal najavo nesúhlas maďarskej vlády a v pondelok tento postoj zopakoval. Podľa maďarských novinárov pôsobiacich v Bruseli uviedol, že jeho krajina je proti spoločným pôžičkám. Je však pripravená svoj podiel Ukrajine poskytnúť bilaterálne. 

„Povedzte nám, koľko by z 18 miliárd eur malo prispieť Maďarsko, a my to Ukrajine dáme,“ citovala ministra reportérka webu Népszava Katalin Halmaiová.

Hľadanie dohody

Podľa Lipavského je kľúčové, že Maďarsko pomoc v princípe neodmieta, ale má výhrady k mechanizmu. „Verím, že teraz je to otázka rokovania, aby Európa pokračovala v hľadaní mechanizmu, ako to celé zafinancovať. A zároveň rokovala aj s maďarskou stranou,“ povedal po rokovaní s náprotivkami z EÚ.

Česko pritom môže v hľadaní dohody s Budapešťou zohrať ústrednú úlohu. Do konca roka predsedá rokovaniam zástupcov členských krajín EÚ.

Maďarský postoj k plánu podpory Kyjeva vyvoláva v únijných kruhoch podozrenie, že ide o snahu vynútiť si ústupky v sporoch o stav právneho štátu. Maďarsku hrozí odstrihnutie od miliárd z únijného rozpočtu.

Maďarsko je okrem iného poslednou krajinou EÚ, ktorá nemá schválený tzv. plán obnovy. Teda stratégiu pre čerpanie peňazí zo špeciálneho pandemického fondu.

„Nepochybne to je súčasťou celej rozpravy, pretože mechanizmus pre Ukrajinu sa navrhuje v podobnej forme,“ uviedol Lipavský.

Otázku o súvislosti medzi postojom k podpore Ukrajiny a problémami Budapešti s prístupom k fondom EÚ dostala minulý týždeň aj nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková. Tá uviedla, že finančná pomoc Kyjevu „nie je normálna európska záležitosť, pri ktorej ľudia hrajú poker a rokujú tam a späť o finančných prostriedkoch“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet