Na hlavný obsah

Matovič zverejnil ponuku lekárom

Verí, že ju LOZ príjme a lekári stiahnu svoje výpovede.

Matovič zverejnil ponuku lekárom
Ilustračná snímka z rokovania predstaviteľov vlády a Lekárskeho odborového združenia. Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) na svojom facebookovom profile zverejnil vo štvrtok (17. 11.) ponuku lekárom. Priemerný plat lekára v nemocnici s príplatkami by podľa neho mohol byť v budúcom roku 4 240 eur v hrubom, v súčasnosti je to 3 493 eur.

„Dali sme na stôl ponuku, ktorá by spolu so mzdovým automatom, už schváleným navýšením a novozavedeným príplatkom za roky praxe, zvýšila priemerný plat lekára v nemocnici so všetkými príplatkami o 797 eur,“ napísal.

Informoval, že po tomto navýšení, by v slovenských nemocniciach dosiahli v roku 2023 „jemne vyššie očakávané priemerné platy lekárov ako v českých nemocniciach“. To bol podľa statusu aj Matovičov osobný cieľ.

Verí, že LOZ túto ponuku príjme a lekári stiahnu svoje výpovede. Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2 100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Podľa jeho slov spravila vláda pre lekárov „maximum“.

V stredu (16. 11.) rokovali predstavitelia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) s vládou sedem hodín. Nakoniec však k dohode aj tak nedospeli. Predseda LOZ Peter Visolajský po rokovaní informoval, že sa vláda chce chce s odborármi opäť zhovárať v pondelok (21. 11.).

Aj napriek tomu, že sa odborári blížia k dohode s vládou, naplánované protesty sa pred Úradom vlády SR konali. Lekári a zástupcovia ďalších zdravotníckych profesií na zhromaždení apelovali na vládu, aby riešila stav slovenského zdravotníctva.

Hovorili o nedostatku personálu, vyčerpaní zdravotníkov, zbytočných úmrtiach i potrebe dialógu. Naďalej trvajú na splnení ôsmich požiadaviek, ktoré navrhli na zlepšenie situácie v sektore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko